כמאמר הקלישאה – משבר הוא גם הזדמנות, ובמקרה זה שני הגורמים שנמצאים במחסור כעת – זמן וידיים עובדות –  מחייבים את מקבלי ההחלטות לבחון אפשרויות אלטרנטיביות שהן חדשניות, מתקדמות ומהירות יותר.

באירועים קודמים שבהם נוצר צורך בבניה מהירה (גלי עליה, ההתנתקות, ולאחרונה קליטת אנשים מאוקראינה) נבחרו הפתרונות לבניה מהירה על פי מחיר מטרה מינימלי ואיכותם הייתה בהתאם. כך נוצר בישראל שם רע מאוד ל'בנייה טרומית' מבטון, 'בנייה מתועשת' ו'בנייה קלה' ('קרווילות').

האתגר העומד כרגע בפני כלל העוסקים בבניה בישראל הוא להוכיח שניתן לבנות מהר ויעיל ובו בזמן לספק איכות ועמידות גבוה יותר מהמקובל בשיטות הבניה המיושנות.

נעם אוסטרליץ


אז מה מייחד שיטות בניה מתקדמות?

בנייה בשיטות מיושנות מבוססת על אלמנטים שמיוצרים באתר הבניה מחומרי גלם בסיסיים (צמנט, חול, חצץ, בלוקים, בטון) ואיכות התוצר תלויה במידה רבה במיומנות הפועל ובפיקוח הדוק על התהליך. שיטות בניה מתקדמות ומתועשות שונות במהותן.

הגישה שלנו ב-sid היא שככל שטכנולוגיית בניה מבוססת פחות על החלטות באתר ובמיומנות פועל הבניין, כך ניתן להגיע לתוצאה טובה יותר.

אחרי שנים רבות של עיסוק בבניה מתועשת וייעוץ ליישום שיטות בניה חדשניות, אלו חמשת העקרונות שאנחנו מגדירים לפיהם שיטה מתקדמת:

  1. חלק ניכר מהאלמנטים מיוצרים בפס יצור ממוחשב ותחת בקרת איכות ברמה של מפעל.
  2. הייצור במפעל מדויק ברמה מילימטרית ומבוצע על פי מידע דיגיטלי שעובר ישירות ממחשב המתכנן למחשבים בפס היצור.
  3. רב העבודה באתר הבנייה היא הרכבה יבשה של אלמנטים מתועשים, לעומת עבודות יציקה, חציבה והדבקות רטובות בשיטות המקובלות.  
  4. בבניה מתקדמת רב ההכנות להעברת מערכות ממוקמות מראש ואין צורך בהתאמות, חיתוכים וחציבות בקירות. לעיתים המערכות כבר מותקנות באלמנט המתועש עוד במפעל. 
  5. רמת הדיוק המושגת ואיכות ההרכבה הנדרשת גבוהות בהרבה מהמקובל.

דיוק במעבר מתכנון לביצוע, איכות חומרים בהם נעשה שימוש ואיכות הבניה הם לא רק עניין אסתטי. למעשה, אלו הם הגורמים שקובעים את עמידות המבנה לשחיקה יום יומית וכמו כן את התאמתו לאירועי קיצון.

ככלל, בניה בשיטות מתקדמות אינה יקרה יותר ואם משקללים את עלות זמן הבניה והתייקרות העלות של פועלי בניה  ועלויות חיצוניות נוספות מקבלים שהשיטות הללו זולות משמעותית משיטות בניה מקובלות בישראל. 


איך לבחור חומרים איכותיים וירוקים

הגדרת אלמנט מתועש לבניה מתקדמת תמיד תכלול דרישות עמידה בכל הבדיקות והתקנים בנושאים רלוונטיים. נושאים כאלו הם למשל עמידות לעומסים, הגנה מפני אש, השפעות של לחות וקרינת שמש, מינימום תכולת חומרים רעילים וכו'.

על מנת להקל על מתכננים, מנהלי פרויקטים ויועצים לבחור חומרים שעומדים בדרישות איכות כלליות ובניה ירוקה (כמו LEED, תקן 'ירוק' ישראלי, EPD וכדומה) הקמנו את המאגר הירוק של SID. המאגר מאפשר למצא באופן פשוט חומרים שיש להם אישורים לעמידה בבדיקות איכות ותקינה כאמור. כל שנדרש הוא להגדיר בחיפוש את הדרישות הרלוונטיות לחומר ולקבל בלחיצת כפתור מבחר אפשרויות התואמות את הדרישות הללו.


שיפור מיגון בשיטות מתקדמות

ברוח הימים האלו, שוב עולה הנושא של היעדר מיגון לדירות רבות, שנבנו לפני כניסת החובה לממ"ד.

בחלק מהמקרים, ניתן לבנות ממ"ד כתוספת חדר חיצוני (וכעת אפילו בהליך פטור מהיתר), אך במקרים בהם זה ללא אפשרי ישנה אפשרות ל'שיפור מיגון' בעזרת טכנולוגיות מתקדמות. ניתן  לסווג את שיפורי המיגון לשלוש גישות עקרוניות, שרובן הומצאו בישראל:

להרחבה ראו סקירת חברות המציעות שיפור מיגון באתר פיקוד העורף.


חדש במוצרים שנבדקו ע״י SID:


המאגר הירוק ממשיך להתפתח וצובר עוד ועוד מוצרים ירוקים.
מתכננים? אדריכלים? יועצים? מנהלי פרויקטים וקבלנים? בואו לראות איזה מוצרים מעניקים לכם ניקוד לבנייה ירוקה ושלבו אותם בפרויקט.
לא מצאתם מוצר או חומר? – דברו איתנו

יצרנים, יבואנים, משווקים מוצרים וחומרים ירוקים לבנייה ירוקה?

בואו וצרפו את החומרים והמוצרים שלכם למאגר כדי שכולם יכירו אותם ויוכלו לשלב אותם בפרויקטים.
 יש לכם מוצר בעל אישורים ירוקים והוא לא כאן? – דברו איתנו, ללא עלות!

אז למה אתם מחכים?  
יש לכם מוצר או חומר עם אישורים להיותו 'ירוק'? רוצים לבדוק מה נדרש ולמה זה טוב או מה התהליך לקבלת אישורים למוצר שלכם? – מוזמנים ליצור איתנו קשר:
מייל:info@sid-center.co.il
וואטסאפ: 055-3181224