סקירת תחום חלונות בישראל
עקרונות תכנון וכלים לבחירה נכונה
סקירה זו בחסות חברת אלומיל ישראל
מה בסקירה:
- תכנון ואפיון פתחים במבנה – משימה אדריכלית מאתגרת
- מדוע מומלץ להשקיע בחלונות? השקעה בחלונות איכותיים נותנת ערך לכל החיים
- האם זה יקר? לא בהכרח
- החלונות הם נקודת תורפה המחייבת יחס מיוחד
- צורת הפתיחה של החלון ואביזרים נלווים משפיעים על תפקודו
- זיגוג – שטח פנים משמעותי
- פרופיל החלון – גשר תרמי או אלמנט מבודד?
- חלון מבודד אקוסטית להפחתת רעש החודר למבנה
- הצללות חשובות ביותר באקלים הישראלי
- איזה פרופיל חלון לבחור?
- להלן פירוט סוגי החלונות המסופקים לשוק בישראל
- סיכום והמלצות
תכנון ואפיון פתחים במבנה – משימה אדריכלית מאתגרת
פתחי המבנה – דלתות וחלונות – הם הקשר בין המבנה לעולם שבחוץ ולכן הם גורם בעל השפעה רבה על מראה המבנה, תחושת המשתמש וכן על תפקודו כמבודד מסביבת החוץ.
ישנם פרמטרים רבים שמשפיעים על תכנון פתחים ובחירת חלונות ולמעשה זו אחת ממשימות התכנון המורכבות ביותר. על המתכנן לשקול התאמת פתחים לפרופורציות החלל, השפעתם על עיצוב פנים וחוץ, שיקולי פרטיות, זרימת האויר ועוד. בנוסף לכל אלו יש להביא בחשבון תפקודים טכניים אקלימיים, אקוסטיים ואטימה דרושים ועל פיהם לאפיין את סוג החלון.
על כן, ניתן לחלק את מלאכת תכנון ובחירת החלונות לשניים:
- תכנון אדריכלי – צורת החלון, גודלו, מיקומו, שילוב הצללות ועוד.
- בחירה והתאמת החלון על פי דרישות התפקוד – סוג הפרופיל, אפיון זיגוג, צורת פתיחה, יצרן ומתקין.
בסקירה זו נתמקד בחלק השני של בחירה והתאמת החלון ומאפייניו, יש להדגיש שאפיון והתאמת סוג החלון והתכנון האדריכלי משפיעים זה על זה באופן הדדי. לכן, יש לתכנן את הקונספט האדריכלי של המבנה והפתחים שלו ובמקביל לספק מענה לאפיון החלון עצמו, במידה וסעיף מסוים לא מקבל מענה מספק בתכנון האדריכלי, ניתן במידה מסוימת לפצות על זה בתכונות החלון ולהיפך.
לא צריך יותר לנחש – כלי תכנון מתקדמים
כיום, עם התפתחות כלי סימולציה ממוחשבים ומתקדמים, אפשר להפסיק ״לנחש״ ובמקום זאת ליצור סימולציות ולבחון בכלים מדידים: כמות תאורה ופיזורה בחלל, זרימת אויר, חדירת שמש מהפתח בעונות השונות, תפקוד תרמי אנרגטי כולל של מערכת הפתחים ועוד.
מדוע מומלץ להשקיע בחלונות?
השקעה בחלונות איכותיים נותנת ערך לכל החיים
באמצעות החלונות והדלתות במעטפת המבנה אנו שולטים על המעבר של אור, אוויר, חום וקור, צלילים והמבט בין החוץ לפנים. לא צריך להיות משוגע לבניה ירוקה כדי להבין שלחלונות השפעה על נוחות החיים במבנה. כולנו נהנים מאור יום טבעי ואוויר מחלונות שמתוכננים בצורה נכונה, ולצערנו כולנו גם מכירים שגיאות בתכנון שגורמות לכך שחלונות מתכסים באדים בחורף ולוהטים כמו תנור בקיץ. תופעות אלו אינן גזירת גורל, אלא תוצאה של תכנון לקוי של מבנה הפתח ובחירה בחלון שאינו מתאים לתנאי האקלים.
לצערנו, קיימת תפישה בישראל שהאקלים החם אינו מצריך חלונות בסטנדרט גבוה וחלונות מבודדים "מיועדים למדינות קרות בלבד או רק לעשירים". אולם, תפישה זו היא שגויה בבסיסה, חלונות מבודדים את המבנה גם מקור וגם מחום, משפרים מעבר וסינון קרינה, תפקוד אקוסטי ואטימות ובכך מייצרים מבנה טוב יותר המביא לשיפור באיכות החיים של המשתמשים לאין שיעור. לכן, אנו ממליצים מאוד לתכנן ולאפיין חלונות בקפידה ובכך לשפר את התפקוד של המבנה כולו.
האם זה יקר? לא בהכרח
חלונות הם רכיב שההוצאה עליו היא משמעותית ויכולה לעיתים להגיע אף ל- 10% מסך עלות הבנייה. לכן, הגיוני וטבעי שרבים רוצים לחסוך בהוצאה כבדה זו. שיקולי עיצוב הם גלויים וקלים לשליטת המשתמש (צבע, צורת פרופיל ועוד). אולם, ההנאה מהחלון ותפקוד המבנה (תרמי, אקוסטי, אטימות, עמידות, תאורה ועוד) ייקבעו על פי הפרמטרים התפקודיים של החלון ויש לדעת מה לדרוש.
יתכן שההשקעה המיידית בחלון בעל ביצועים משופרים תהיה גבוהה יותר, אולם ביצועי חלון טובים צפויים להחזיר השקעה לטווח הארוך ולהעלות את איכות ותפקוד המבנה כולו וההנאה ממנו. על כן, אנו ממליצים לא להתפשר על דרישות ביצוע ממערכת החלונות.
ככלל, למי שמוגבל בתקציב, אנו ממליצים להשקיע במעטפת המבנה החוסכת כסף ומשאבים לטווח הרחוק, כלומר השקעה בקירות, גג וחלונות היא מהחשובות לתפקוד המבנה.
ההשוואה בין חלון בסטנדרט אירופאי איכותי לחלון האלומיניום הישראלי המקובל, לא הוגנת מכיוון שמדובר בשני סוגי מוצרים בעלי מאפיינים ואיכויות שונים לחלוטין ולכן אינם ברי השוואה, עם זאת מאחר ורבים עושים השוואה כזו, נציג גם אנחנו את הפרש העלות ביחס לחלון המקובל. על פי מחקרי שוק שעשינו, ניתן לראות שאפילו בהשקעה נוספת של כ- 30%, כבר ניתן לקבל חלון באיכות אירופאית מעולה המבודד פי 3 ויותר מחלון אלומיניום ממוצע מקובל בישראל.
כמו כן ראינו בבדיקות שאם מעלים את רמת הדרישות מהחלון הממוצע (שיפור אטימות, זכוכית בידודית, LOW-E, גז ארגון), פערי המחיר יצטמצמו מאוד וכבר נגיע למחירים דומים לחלונות בעלי פרופיל מבודד כדוגמת חלונות מ- UPVC ואף חלונות עץ או אלומיניום עם נתק תרמי.
להלן סקאלה המראה מדרג עלויות ביחס לחלון הזזה אלומיניום נפוץ ללא נתק תרמי*:
חלון דריי-קיפ אלומיניום ללא נתק תרמי | חלון הזזה אלומיניום ללא נתק תרמי | חלונות UPVC | חלונות עץ מלא | חלונות אלומיניום עם נתק תרמי | חלונות עץ ואלומיניום בחוץ | חלונות ברזל מבודדים "פרופיל בלגי" |
0.7 | 1 | 1.3-1.5 | 1.5-2 | 1.5-2.5 | 2-2.5 | 2.5-3.5 |
*המדד הוא כלי לסיוע, מדובר בהערכה בלבד על פי הבסיס המקובל בכל קטגוריה, קיימת שונות מחירים גדולה בהתאם למאפיינים בפועל, כמות מוזמנת ועוד.
החלונות הם נקודת תורפה המחייבת יחס מיוחד
לאור המורכבות והתלות ההדדית של תכנון הפתח ומאפייני החלון עצמו, ההמלצה שלנו היא לקחת בחשבון את טכנולוגיות החלונות כבר בשלב התכנון האדריכלי של הפתחים (ולא כפי שמקובל במקרים רבים "לצייר פתחים" ורק לקראת שלב הבניה להחליט על סוג החלונות).
לא פעם אנחנו נשאלים – אז כמה בידוד תרמי צריך? אז ככלל ניתן לומר: כמה שיותר בידוד יותר טוב!
עבודת התכנון ואפיון החלונות מחייבת איזון בין דרישות תפקוד החלון, עלויות וצרכי עיצוב של הלקוח.
הדרישות התפקודיות מהחלון ישפיעו על המבנה כולו בארבעה תחומים מרכזיים:
- אטימות למים ואוויר – אשר תלויה ברמת האטמים (גומיות, אביזרי מסגרת, צירים, מנגנונים איכותיים ואיכות הייצור).
- בידוד תרמי גבוה – ערך המשקלל את הנתונים התרמיים של הזיגוג והמסגרת יחד.
- בידוד אקוסטי – דגש מיוחד לאטימות אוויר המשפיעה על מעבר הקול וכמו כן בחירת שילוב בזכוכיות שמקנה הפחתת רעש נוספת.
- שליטה בחדירת קרינת שמש – שמש ואור יום חשובים, אבל יותר מידי מאלו הופך למטרד (חום, סינוור, נזק לריהוט).
כיצד המאפיינים השונים משפיעים על תפקוד החלון?
עיצוב הפרופיל והצבע חשובים מאוד, אך בעת תכנון חלונות ובחירת מאפייניו, יש לשקלל פרמטרים טכניים רבים. להלן מובאים הנושאים העיקריים שעליהם יש לתת את הדעת בעת תכנון ובחירת חלונות. תכנון נכון של החלונות יאזן בין כלל המאפיינים ודרישות המשתמש להשגת תוצאות אופטימליות:
צורת הפתיחה של החלון ואביזרים נלווים משפיעים על תפקודו
כלים להשפעה על: הבידוד התרמי, האקוסטי ואטימות החלון
- קיימת עדיפות ברורה לפתיחה מסוג "דריי-קיפ" הנאטמת בלחץ כנגד הגומיות בהיקף, זאת לעומת חלון ההזזה המקובל בישראל. בידוד אקוסטי טוב מחייב אטימות גבוהה.
- סף תחתון בדלתות – חשוב לסגירה ואטימות של החריץ שמתחת לדלת.
- ארגזי תריס, משקוף והיקף החלון חשובים ביותר להשלמת רציפות הבידוד עם מעטפת המבנה.
זיגוג – שטח פנים משמעותי
כלים להשפעה על: שיפור משמעותי של התפקוד התרמי, השפעה אקוסטית ושליטה בקרינת השמש.
- זכוכית בידודית – קיימות רמות בידוד שונות כתלות בגודל מרווח האוויר בין הזכוכיות.
- זכוכית טריפלקס – לשיפור התפקוד האקוסטי של החלון.
- ציפוי Low-E – משפיע על התפקוד התרמי על ידי הפחתת מעבר חום דרך הזיגוג בקיץ ובחורף (בדומה לעקרון "תרמוס"). בעל יעילות של בין 30% ל-50% בהשוואה לחלון ללא ציפוי. כמו כן, הציפוי מסנן קרינה לא רצויה דוגמת קרינת UV הגורמת לדהייה.
- גז ארגון – גז שקוף ולא רעיל בעל מוליכות תרמית הנמוכה בכ- פי 2 בהשוואה לאוויר – מעניק שיפור נוסף לתפקוד התרמי של הזיגוג.
- התפקוד התרמי אנרגטי של החלון ניתן לכימות בסימולציה אנרגטית ובכמה פרמטרים:
א) מעבר חום U
ב) מעבר קרינת שמש ישירה SHGC
ג) מעבר אור LT
פרופיל החלון – גשר תרמי או אלמנט מבודד?
כלים להשפעה על: התפקוד התרמי, אטימות כללית ובידוד אקוסטי
- פרופיל מוליך עם נתק תרמי –פרופילים מחומר מוליך תרמי דוגמת אלומיניום או ברזל עם נתק תרמי מחומר אחר בעל מוליכות תרמית נמוכה המובנה בפרופיל. הפרופיל מנצל את יתרונות החומר המוליך כמו עמידות גבוהה ומבטיח שלא יהווה גשר תרמי ובכך משפר את הביצועים התרמיים של החלון.
- פרופיל מחומר שנחשב מבודד – פרופילים עשויים חומר בעל מוליכות תרמית נמוכה התורם לבידוד החלון דוגמת UPVC או עץ כך שאין צורך בהוספת רכיב נתק תרמי מחומר אחר.
- פרופיל האלומיניום הנפוץ מהווה גשר תרמי – לאלומיניום, שהוא חומר הנפוץ בייצור חלונות בישראל, יתרונות רבים (כגון עמידות מעולה, חוזק ומגוון צורות עיצוב), אך המגרעת שלו היא שהוא מוליך תרמי "מעולה", כלומר, המעבר של חום וקור דרכו מהיר וזה מצב שאינו רצוי.
- פרופיל מבודד מביא לחסכון אנרגטי גם בקיץ וגם בחורף ומשפיע על הערך התרמי והתפקוד של החלון כולו ולכן מומלץ מאוד להקנה גם בישראל ולא במדינות קרות.
- סוג הפרופיל והיצרן חשובים – פרופיל החלון כולל מבנה גיאומטרי מתוכנן, גומיות, נקזים, אביזרים משלימים, פרזול והוא מהונדס בקפידה. על כן, יש לרכוש מיצרנים מובילים וכן לבחור בפרופיל לפי דרישות תפקוד ולא רק על פי המראה. פרופילים צרים מאוד (בעלי נראות פופולרית דוגמת פרופיל "בלגי") עלולים להיות חלשים ופחות אטומים ממסגרות חלון מסיביות וגדולות יותר, כך שיש לאזן בין הנראות לתפקוד.
חלון מבודד אקוסטית להפחתת רעש החודר למבנה
אנו רוצים קשר עם החוץ אבל זקוקים לשקט ובמיוחד בסביבה עירונית רועשת. כפי שצוין לעיל, אטימות טובה לאוויר וזיגוג כפול בשילוב זכוכיות טריפלקס יספקו תנאים אקוסטיים משופרים ויעלו את איכות החיים של המשתמש במבנה. ניתן לאפיין את התפקוד האקוסטי של החלון לפי דרישת הפרויקט והלקוח ולדרוש ערך ספציפי של הנחתה אקוסטית בדציבלים (dB).
הצללות חשובות ביותר באקלים הישראלי
בחירת סוג ואופן הצללה משפיעה רבות על ביצועי הפתחים, עובי קירות ופרטי מבנה. ההצללה היא דרמטית בחזיתות דרומיות בארץ שהן שטופות שמש וקרינה בחודשי הקיץ הרבים. האם לא עדיף להגיע לבית שהוא נעים יותר מטבעו מאשר להיכנס לבית לוהט שצריך למזג באופן אינטנסיבי ולהשקיע אנרגיה רבה?
חשוב שלא להשאיר את הנושא של ההצללות לסוף תהליך התכנון מכיוון שהצללות משפיעות גם על החזות, גם על התפקוד וגם על שיקולים טכניים של אפיון ובחירת החלון עצמו.
איזה פרופיל חלון לבחור?
נביא להלן סקירה תמציתית של סוגי החלונות שניתן לרכוש בישראל על פי הפרופיל שלהם. מכל ספק ניתן לדרוש ולהתאים מאפייני זיגוג, צורות פתיחה, עיצוב, גוון פרופיל ועוד, הכל על פי דרישות הפרוייקט.
באירופה וצפון אמריקה מסגרות מפרופיל מבודד תרמית זה הסטנדרט, בישראל עדיין לא. עם שינוי האקלים ועליית המודעות לנושא, שוק הפרופילים המבודדים הולך וצובר תאוצה גם בארץ. כיום יש מגוון של ספקים המציעים חלונות איכותיים בעלי פרופילים מבודדים. לשם השגת ערך בידוד תרמי טוב, עושים שימוש בפרופילים מחומרים מוליכים עם נתק תרמי (דוגמת אלומיניום וברזל עם נתק תרמי), או לחלופין, מחומרים בעלי מוליכות חום נמוכה מטבעם, כדוגמת PVC או עץ.
פעמים רבות אנחנו רואים השקעה גבוהה מאוד בזיגוג מבודד ואיכותי אבל בשילוב פרופילים שמוליכים תרמית כמו אלומיניום או ברזל ללא נתק תרמי, אפקט הבידוד של הזכוכית הבידודית פוחת. במצב זה, מסגרת החלון מהווה גשר תרמי שיוצר איבוד אנרגיה מהמבנה בדמות חום וקור.
פרופיל חלון בעל מוליכות תרמית גבוהה יהיה קר יחסית בחורף, דבר שעלול לגרום לקונדנסציה (עיבוי מים) על גביי פרופיל החלון והזכוכית במידה ועוברים את נקודת העיבוי (נקודת הטל שבה מים מתעבים על עצם קר), דבר שיש לו השלכות בריאותיות עקב התפתחות עובש ופטריות בסביבת רטיבות קבועה. באותו אופן, פרופיל בעל מוליכות גבוהה יוליך בקיץ חום אל תוך המבנה וידרוש השקעה מוגברת בקירור, דבר שלא זוכה לתשומת לב מספקת בישראל.
חלון שלם ממפעל או פרופיל בלבד?
קיימות שתיי שיטות מרכזיות לאספקת חלונות לפרויקט:
מפעל זה נקרא מפעל "למשיכת פרופילים". המונח מתייחס לרוב לאלומיניום המיוצר בתהליך "משיכה" במכונה לפי חתך שאופיין עבור פרופיל החלון מהדגם הספציפי. כאשר לקוח מזמין חלון מפרופילים שנמשכו במפעל, הוא למעשה מתקשר עם קבלן שרוכש את הפרופילים המשוכים מהמפעל, הקבלן רוכש זיגוג בנפרד, מעבד, חותך ומרכיב את הפרופילים והזיגוג אצלו בסדנה על פי דרישות הפרויקט וכך מרכיב את החלונות בסדנה. כדי להבטיח איכות יש לוודא אספקת פרופילים מיצרן מוכר וכן לוודא שההתקנה מבוצעת על ידי קבלן מורשה מטעם המפעל, קבלן שמרכיב את הפרופילים על פי דרישות להבטחת אחריות וטיב החלון המורכב. מרבית חלונות האלומיניום המסופקים כיום בישראל מסופקים בדרך זו.
במקרה זה קיים מפעל המיצר את הפרופילים וכן מפעל המספק זיגוג. הפרופילים והזכוכיות מסופקים למפעל שלישי (לפעמים מבוצע במפעל הפרופילים) שמעבד אותם ומרכיב מהם חלון שלם לפי מידות ודרישת הפרויקט. ממפעל ההרכבה החלון נשלח כחלון שלם עם זיגוג וכל רכיביו מורכבים. מבדיקה שלנו, שיטה זו יכולה לספק יתרון מסוים מבחינת איכות, זאת מאחר והחלון מורכב בתנאים של מפעל גדול עם בקרה ודרישות מוקפדות ויוצא מפתח המפעל רק לאחר שנבדק בשלמותו. חלונות אירופאים מסופקים לישראל בשיטה זו. חסרון מסוים בשיטה הוא שאין גמישות מהרגע שהחלון יצא מהמפעל ואם יש אי התאמה במידות, יש לשנע חלון חדש מחו"ל, דבר המחייב דיוק והקפדה על פרטיי ההזמנה והמידות.
להלן פירוט סוגי החלונות המסופקים לשוק בישראל:
בשנים האחרונות עיריות החלו להכניס הנחיות לעידוד וביצוע הכנות להתקנת מערכות סולאריות. למשל, בשנת 2019 עיריית תל אביב פרסמה מסמך הנחיות לביצוע הכנות למערכות סולאריות במבני ציבור בתחומי העיר.
כמו כן, העירייה השיקה את פרויקט "על גגות תל אביב", פרויקט המעודד שימוש באנרגיה סולארית על גגות בנייני העיר. הפרויקט כולל מיפוי של 3,000 גגות ברחבי העיר ומעודד תושבים להתקין באמצעות ייעוץ, מדריכים מפורטים, הפצת רשימת ספקים במחירים כדאיים וכן סיוע כלכלי.
חלון זה כולל פתיחה וסגירה צירית (כנף הנפתחת הצידה) ואפשרות למצב קיפ (פתיחה חלקית מלמעלה). קיים שיפור באטימות של חלון זה ביחס לחלון ההזזה הנפוץ בארץ מאחר ובאופן כללי עקב צורת הפתיחה והסגירה, חלון בפתיחה צירית נאטם כנגד הגומיות שבהיקף. דבר המשפר את אטימות החלון ומצמצם אפשרות לחריצים שיכניסו מים ואוויר. בכך, הודות לצורת הפתיחה הצירית, החלון נחשב כאטום יותר מטבעו. חלון דריי קיפ הוא החלון המקובל באירופה. כמו כן, ניתן לאוורר את הבית על ידי פתיחה במצב קיפ כאשר לא נמצאים בבית, דבר המאפשר תחלופת אוויר בתוך המבנה בלי להותיר את הבית "פרוץ".
PVC הינו חומר קשיח המשמש למגוון שימושים כולל ייצור פרופילי חלונות ודלתות. PVC הוא ראשי תיבות של "פוליווינול כלוריד (Polyvinyl chloride) ומהווה אחד הפולימרים הנפוצים בעולם. מחצית מה- PVC מיוצר לענף הבנייה שם הוא מחליף חומרי בנייה מסורתיים כגון טיט, בטון ועץ. ייצורו המסחרי החל בשנות ה- 30 של המאה הקודמת. ל- PVC תכונות של חוזק וגמישות המקנים לו עמידות לשנים רבות. ה- PVC הוא חומר גלם הניתן למחזור מספר רב של פעמים בתהליך חסכוני יחסית באנרגיה בהשוואה לייצור PVC מחדש. כמו כן, טמפרטורת העיבוד של PVC נמוכה משל אלומיניום, דבר המקנה לו ערך כחומר "ירוק" יותר והפחתת חתימת פחמן של המוצר.
ליישום בחלונות במדינות חמות דוגמת ישראל, עושים שימוש ב- PVC שעבר טיפול לעמידות בפניי קרינת UV, PVC שעבר טיפול לעמידות ב- UV מכונה UPVC. הודות לערך מוליכות תרמית נמוכה ומחירו הזול יחסית לאלומיניום, PVC משמש לייצור חלונות ודלתות איכותיים ומבודדים ברמה גבוהה.
למידע נוסף על חלונות UPVC ואפשרויות אספקה בארץ:
פרופיל חלון UPVC – תמונה באדיבות גולן PVC
חלונות אלומיניום לא חייבים להיות מוליכי חום וקור. זאת במידה והפרופיל של מסגרת החלון בנויה בצורה שבה יש הפרדה בין החלק הפונה לחוץ לחלק הפונה לפנים הדירה. כלומר, הפרופיל כולל שלושה חלקים, שני פרופילי אולימיניום פנימי וחיצוני וביניהם חומר מבודד, בדרך כלל "פוליאמיד". באירופה הפרדה שכזו היא סטנדרט וגם בארץ יש כבר כמה ספקים של פתרון מסוג זה. חלון אלומיניום עם נתק תרמי מנצל את כלל התכונות המועילות של אלומיניום ומשיג גם בידוד תרמי מעולה לפרופיל הודות לנתק התרמי. דבר המשפר את הביצועים התרמיים של כלל החלון, תורם לחסכון אנרגטי לאקלום המבנה ומפחית אפשרות לעיבוי אדי מים (קונדנסציה) הכרוכה בהשלכות שעלולות להזיק לבריאות (התפתחות עובש).
פרופיל אלומיניום עם נתק תרמי עשוי פוליאמיד (בכתום). תמונה חברת Alumil
מה הוא הפוליאמיד? הידעת?
לפוליאמיד, המשמש לנתק תרמי בחלונות, מגוון עצום של שימושים בתעשייה המודרנית וידוע בשמו בשמו המסחרי "ניילון". זהו פולימר סינתטי אורגני שמלבד היותו מבודד תרמי הוא בעל יתרונות רבים המנוצלים לשימושו כנתק תרמי בחלונות, ביניהם: עלות נמוכה יחסית, קל לעיבוד תעשייתי, בטוח לשימוש, בעל חוזק גבוהה וקל משקל.
חברת Alumil החלה לאחרונה לספק מערכות חלונות אלומיניום בעלי נתק תרמי
לחץ כאן
עץ הוא חומר גלם מסורתי ששימש לייצור חלונות ודלתות מאות שנים ולשימושים רבים בתעשיית הבנייה. לעץ מוליכות תרמית נמוכה והוא נחשב לחומר מצוין ליצירת חלונות ודלתות מבודדים תרמית. כיום, בשונה מהשיטות המסורתיות, מיצרים את חלונות העץ במפעלים בפסי ייצור מתקדמים עם גומיות וכלל האביזרים הנלווים המבטיחים אטימות ואיכות גבוהים ביותר עם עמידות לשנים רבות בתחזוקה מינימלית. בנייה בעץ נחשבת לרוב ירוקה יחסית מאחר וזה חומר גלם שחתימת הפחמן שלו נמוכה לרוב (תלוי במקור העץ מיערות מתחדשים וברי קיימא ובאישורים מתאימים).
העץ המעובד במפעלים נחשב לעמיד מאוד יחסית לעץ שנעשה בו שימוש בעבר. בכל אופן, באקלים הישראלי והחשיפה לפגעי מזג האוויר מומלץ לתחזק את פרופיל העץ לפי המלצות היצרן (במיוחד בצידו החיצוני), בכדי להימנע מנזקים וריקבון העץ.
להשגת עמידות מעולה לתנאי חוץ, גמר פנים של פרופיל עץ והנאה מכלל האיכויות של חלון עץ, ניתן לשלב חלון מפרופיל עץ מצופה אלומיניום בצידו החיצוני. חלופה זו מספקת חלון מבודד תרמית בסטנדרט גבוה. פתרון זה הוא כמובן יקר יותר מפרופיל עץ ללא גמר אלומיניום חיצוני.
ברזל כאמור הוא חומר מוליך תרמי, כלומר לא מבודד בדומה לאלומיניום. פעמים רבות, מעוניינים לשלב פרופילי ברזל דקים המעניקים עיצוב ייחודי המכונה "פרופיל בלגי". לרוב האטימות והבידוד של חלון כזה יהיו נמוכים יותר. אם מעוניינים לשלב פרופיל ברזל בלגי ולהנות הן מהעיצוב והן מבידוד תרמי, ניתן לרכוש חלון ברזל עם פרופיל בלגי בעל נתק תרמי מיצרן מוביל. חלונות אלה צפויים להיות היקרים ביותר מהקטגוריות שפורטו לעיל.
סיכום והמלצות
ההשקעה במערכת החלונות והפתחים במבנה היא גבוהה ויש לעשות זאת בחוכמה על מנת להנות ממערכת חלונות טובה שתביא לאיכות חיים משופרת, בידוד טוב לחיסכון באנרגיה, תכניס אור מצד אחד ותאפשר סינון קרינה מצד שני. תאפשר כניסה של שמש חורפית אבל תפחית חדירת חום בקיץ. תעניק איטום טוב, עמידות לתנאי מזג האוויר ועוד. לחלונות השפעה משמעותית על תפקוד המבנה במגוון היבטים שיש להחליט לגביהם ופורטו בסקירה זו ובמאמרים הנלווים לה.
הניסיון מלמד שגם בבניה ירוקה יש ליישב סתירות בין תפקודי החלון מבחינה אקלימית ותפקודי תאורה ובין תפקידים אחרים שלו. חשוב לראות את התמונה הכוללת של הפתחים בבית במטרה להשיג מסך כל החלונות יחד מקסימום יתרונות. בהתאם לגישה זו נחליט היכן ועד כמה ברצוננו להקפיד ולהשקיע והיכן אנו מוכנים לוותר על ביצועי החלון בשל חוסר תקציב או מסיבה אחרת. רכישה מיצרן ומתקין בעל ניסיון, ותק ואיכות מוצרים והתקנה גבוהים עם אחריות למספר שנים היא קריטית וחשובה על מנת להשיג מוצר טוב. בכל אופן, התמורה להשקעה הכספית בחלונות טובים היא רבה ולכן מומלצת מאוד גם למי שתקציבו מוגבל.