מערכת שיקום שלד בטון מבית פרסקו

תחום: 

שיקום בטון

 

במה מיוחד?

מוצרי סיליקה טבעית

שימוש עיקרי:

הארכת חיי מבנה בטון

יצרן/יבואן: 

פרסקו צבעים בע"מ

fresco-logo

שיקום ושימור מבני בטון ותיקים זה עניין של חיי אדם

ישראל משופעת במבני בטון פגומים. עמודים, קורות, קירות ותקרות עם בטון סדוק ומוטות פלדה חשופים וחלודים. כל אלה הם ביטוי לכך שהמבנה מדרדר וכי חיו מתקצרים בכל יום שעובר. בעיה זו אינה פגם אסתטי אלא ביטוי לתהליך הדרדרות המבנה. 

עוד על קורוזיה מבנית והסיבות לה ניתן לקרוא כאן

מערכת שלמה לטיפול ושיקום

חברת פרסקו מפתחת מערכות חומרים שנותנות פתרון מלא לכל שלבי השיקום. יש חשיבות רבה לכך שכלל החומרים וכלל העבודה מבוצעת לפי אותם עקרונות כימיים ופיזיקאליים של יצרן אחד, כך שתיווצר התחברות טובה בין שכבות המערכת המיושמת.

מערכת השיקום מורכבת מארבעה חומרים המיושמים בשלבים לפי הוראות היצרן וייצרו את ההגנה המיטבית לבטון המזוין:

FCA-350 – המגן על הפלדה ויוצר "שכבת הקרבה" מאבץ

 MORTAR R4 – טיט למילוי ותיקון

 אינהיביטור FCI 500 – הספגת חומר משקם

 Betonize 2030 – צבע מינראלי לבטון חשוף (או גמר מינראלי אחר).

 

פרסקו: חברה ישראלית בעלת מוצרים ייחודיים

החברה פועלת בישראל מזה שלושים שנים בשימור, חידוש ושיקום מבנים וצברה נסיון וידע רב שמקורו בליווי פרויקטים רבים. דוד שושן, המייסד והמנהל המקצועי של פרסקו, מציע למהנדסים, אדריכלים ומנהלי פרויקטים שרות של אבחון מצב המבנה והתאמה ספציפית של 'התרופה למצבו'. כיצרן ישראלי, לחברה יש יתרון בהיכרות של השוק, באפשרות לבצע ליווי מקרוב באתר, לתמוך בכל מקרה ובבעיות במידה ואלו מתגלות במהלך העבודה.

3 תכונות מובילות של המערכת שמצאנו במסגרת תחקיר SID:

  • המוצרים בעיקרם מבוססים חומרים מינירליים שמקורם במחצבים מקומיים (כגון חול (סיליקה) וסיד (גיר)). חומרים אלו מתרכבים באופן מעולה למערכות בטון (צמנט) ומאפשרים שחרור אדי מים כלואים.
  • חומרים "סלחניים" – מסופקים לאתר מהמפעל, מוכנים לשימוש במינימום תלות במיומנות העובד. החומרים אינם מכילים כימיקלים רעילים ולכן הם ידידותיים לסביבה ולעובד.
  • מוצרים המותאמים לשוק הישראלי עם אפשרות להתאמה ספציפית לכל מקרה ופרויקט תוך מענה מידי ממוחה החברה. 

מידע נוסף לקהל המקצועי :

הארכת חיי המבנה בעשרות שנים

חברת פרסקו יוצרת מערכות שיקום בטון מבוססות סיליקה שיכולות להאריך את קיים המבנה (גם אם הוא כבר נמצא בתהליך הידרדרות) בכ-50 עד 80 שנים.

בשימוש בחומרים סיליקטיים, מערכת פרסקו היא ייחודית ונבדלת ממערכות אחרות המבוססות בעיקר על חומר צמנטי, לסיליקה תכונות התורמות לחיזוק הבטון והגנה על מוטות הפלדה מפני קורוזיה.

לצורך התמודדות עם תהליך הקורוזיה, עצירתו ושיקום הבטון והפלדה, יש צורך להחזיר את הסביבה הבסיסית שבתוך אלמנט הבטון ולהשתמש בחומרים מתאימים. מחקרים מראים כי חומר מבוסס סיליקטים, סביב מוטות הפלדה, יכול אף לשקם את קרום ההגנה על מוטות הפלדה (הפסיבציה). ראו מחקר של הטכניון המראה כי ריכוז מסוים של תכולת הסיליקטים והסיליקה המסיסה במים שבבטון, מייצר שכבת הגנה עמידה על פלדת הזיון. הסיליקה גורמת להיווצרות כמעין שכבה העוטפת מחדש את הברזל ומונעת המשך החלדה והתפוררות שלו ואף מחזקת אותו. ביצוע שיקום בפועל הוא תהליך שצריך להיות מלווה במהנדס בניין מוסמך.

איור 4 - תקרת בטון שעברה קורוזיה מבנית, הפלדה הגדילה את נפחה, ניתקה את הבטון והטיח מתחתיה ונשארה חשופה, תמונה באדיבות פרסקו צבעים.

פירוט עיקרי שלבים ליישום נכון של מערכת שיקום

יש להקפיד על ביצוע המדויק של המערכת, דיוק הביצוע וההכנות הן תנאי להצלחת המערכת והבטחה שהבעיה לא תחזור. יש לקבל מהחברה הדרכה פרטנית למקרה הספציפי ובמקרי שיש סכנה לקונסטרוקציה, יש לשכור מהנדס בניין מומחה.

מערכת זו היא דוגמא אחת למערכת אפשרית של החברה וקיים מגוון פתרונות לכל מקרה ומקרה:

יש סיבה שהאזור ספג מים ונפגע יותר מאזורים אחרים במבנה- חשוב לאתר אותה כדי שהבעיה לא תחזור. ראו כאן פרוט סיבות נפוצות להופעת רטיבות במבנה.

הכנה וניקוי הינם חשובים ביותר להצלחת המערכת, יש להשקיע בשלב זה ולהסיר את כל החלקים הפגועים. יש לסתת ולהסיר לחלוטין חלקי בטון רופפים, לשייף היטב מוטות פלדה עד הגעה לפלדה בריאה, יש לנקות בטון רופף סביב מוטות הפלדה ולפנות מקום לחומרי השיקום.

על הפלדה החשופה יש ליישם FCA-350  המגן על הפלדה ויוצר "שכבת הקרבה" מאבץ. חומר זה מהווה כמו סוג של "גילוון" למוט הפלדה ומאפשר גם היקשרות של המערכת הבאה למוט הפלדה.

החומר מיושם במריחה על גבי מוט הפלדה עם מברשת.

השלמת האזור של הבטון שהתפרק והוסר מבוצעת בחומר: TECHNICAL CONCRETE MORTAR R4, בעל מאפייני חוזק גבוהים והידבקות טובה לתשתית הקיימת. חומר זה פותח על מנת ליצור סביבה בסיסית התורמת ליצירת קרום ההגנה על מוטות הפלדה. ל-MORTAR R4 תכונת נקבוביות נמוכה המונעת כניסת אוויר ולחות לאזור המשוקם ויחד עם זאת הוא מאפשר נידוף אדי מים כלפיי חוץ. החומר אינו מתכווץ ובכך מונע היווצרות סדקים לאחר היישום.

לאחר ביצוע שיקום בטון לפי השלבים הנ"ל, יש להספיג את האזור באינהיביטור FCI-500  – חומר נוזלי שקוף המיושם על פני השטח וחודר אל עומק הבטון. החומר מחזיר את הסביבה הבסיסית ועוצר את תהליך הקורוזיה בעור הבטון.

ועוד עצה: במבנים של בטון חשוף ניתן ומומלץ ליישם אינהיביטור כטיפול מונע קורוזיה להארכת תוחלת החיים (הקיים) של המבנה בשנים נוספות, זאת עוד לפני הופעת סדקים ולפני היווצרות נזק ממשי למבנה.

לאחר שיקום ותיקון הבטון, נרצה להשיב למבנה מראה גמר אדריכלי נאה. חשוב שהצבע יאפשר נידוף מעולה של לחות מתוך הבטון, אחרת, עלולה להיווצר לחות כלואה בשלד שתעודד התחדשות תהליך הקורוזיה. חברת פרסקו מספקת צבע לגמר בטון חשוף כגון Betonize 2030 שהינו מינרלי על בסיס סיליקה. הצבע מתרכב היטב עם הבטון ומאפשר "נשימה" מעולה (מעבר לחות מהמבנה כלפיי חוץ).

Betonize 2030 ניתן לגיוון בעזרת מניפת פרסקו וברמות שקיפות שונות. שומר על המראה המינראלי המקורי של הבטון ומעלים "תיקונים".

איור 2 - FCA 350
איור 3- Betonize 2030
איור 4 - FCI 500
איור 5 - M
איור 2 - חלוקה לארבעה שדות לתמונות המוצרים + תמונה של דוגמא לתהליך שגוי
איור 2 - בטון שהתנפח ונסדק כתוצאה מעבודת שיקום שגויה. במקרה זה בוצע תיקון בחומר בעל "נשימה" נמוכה, דבר הכולא רטיבות פנימית, אינו מגן על פלדת הזיון ואף גורם להאצת תהליך הקורוזיה.

פירוט עיקרי השלבים ליישום נכון של מערכת השיקום

יש להקפיד על ביצוע המדויק של המערכת, דיוק הביצוע וההכנות הן תנאי להצלחת המערכת והבטחה שהבעיה לא תחזור. יש לקבל מהחברה הדרכה פרטנית למקרה הספציפי ובמקרי שיש סכנה לקונסטרוקציה, יש לשכור מהנדס בניין מומחה.

מערכת זו היא דוגמא אחת למערכת אפשרית של החברה וקיים מגוון פתרונות לכל מקרה ומקרה:

01
02
03
04
05
06
איתור מקור הרטיבות וטיפול בה
ניקוי והכנה
הגנה על מוטות הפלדה באמצעות FCA-350
מילוי בטיט TECHNICAL CONCRETE MORTAR R4 במקום הבטון שהתפרק
החדרת חומר משקם - אינהיביטור Concrete Inhibitor FCI 500
שכבת צבע גמר אדריכלי לבטון חשוף Betonize 2030

עלות תועלת של המערכת

שיקום מבנה היא פעולה יקרה יחסית הנדרשת כאשר המבנה הוזנח ולא טופל כראוי. ככל שיבוצעו פעולות תחזוקה במבנה בשלבים מוקדמים ולאורך חייו, כך תיחסך עלות של שיקום ותחזוקה יקרה ונרחבת. הזנחת מבנה גורמת לכך שהבעיות והליקויים נצברים ומחמירים וכך גם ההשקעה העתידית תלך ותגדל עד לשלב שבו אין טעם לשקם את המבנה אלא כבר עדיף להרוס אותו ולבנות חדש במקומו. דבר זה נכון לכל סוג של מבנה (בניין מגורים, גשר וכל מבנה הנדסי אחר הדורש תחזוקה). 

עלות עבודת השיקום / הטיפול בקורוזיה מבנית נגזרת מהסעיפים הבאים על פי אופי העבודה הדרושה:

קונסטרוקטור מומחה לבדיקת מצב המבנה והפקת דוח לטיפול וחיזוק המבנה – במקרים של נזק למבנה השלד.

עומק הטיפול הנדרש ושטחו, לפעמים יספיק טיפול מינימלי של שיקום ללא צורך בחיזוקי מבנה שהם יקרים יותר. למשל, הספגת אינהיביטור בלבד היא זולה בהרבה מאשר במקרים בהם נדרש ניקוי עומק והשלמת בטון שניזוק.

שטח הטיפול ומיקומו – טיפול בגובה יצריך תוספת עלות וכן טיפול בשטח נרחב אשר ייקר את העבודה ויגדיל את כמות החומרים הדרושה.

 

מסקנה – טיפול ומניעה מוקדמים כחלק מעבודות התחזוקה השגרתיות של המבנה, יחסכו עלויות ניכרות, יעלו את בטיחות המבנה ואת ערכו.

איור 3 - בית האיכרים תל אביב, שיקום מבנה בטון חשוף במערכות וליווי של חברת פרסקו

תרומת המוצרים לבנייה ירוקה ועמידה בתקנים:

  • מיוצר בישראל
  • חומר מינראלי ממקור טבעי המאפשר מעבר גזים ונידוף לחות
  • צריכת אנרגיה נמוכה בייצור
  • השפעה סביבתית קטנה בסוף חיי מבנה
  • מקנה ניקוד לתקני בנייה ירוקה

חברת פרסקו מייצרת את המוצרים שלה בישראל (ייצור מקומי). המערכת פותחה על ידי מומחים המכירים היטב את שוק הבנייה הישראלי ומספקים מענה זמין ומידי ללא צורך בשינוע מעבר לים.     

מערכת פרסקו לשיקום בטון מבוססת ברובה על חומרים מינרליים, (חול – סיליקה) לעומת השיטות הנפוצות, אך מיושנות יותר, המבוססות על מריחת חומרים אפוקסיים, פוליאורטניים או אקריליים (תוצרי תעשיית הנפט), החומרים האלו תוצרי תעשיית הנפט, מנדפים פחות לחות מאשר חומרים מינרליים. בטון שאינו נושם ומגיב לסביבה עלול בבוא הזמן לפתח 'מחלות' כגון: סדיקה, התפוררות פלדת הזיון, וכדומה. בנוסף, בטון שאינו "נושם" ואינו מנדף מים, כולא לחות שעלולה לגרום לאיכות אוויר ירודה בפנים המבנה והמשך הדרדרות שלד הבטון המזוין.

חומרים על בסיס סיד וסיליקה (חומרים מינרליים) צורכים הרבה פחות אנרגייה לייצור לעומת חומרים אקריליים, אפוקסיים וכדומה. לפיכף נחשבים לבעלי השפעה סביבתית פחותה לעומתם.

בסיום חיי מבנה או בעת שיפוץ, פסולת הבניין שמקורה בטיח וצבע מינרלי מאפשרת מחזור קל יותר מאחר ועשויה מאותה משפחת מוצרים כמו הבטון. כמו כן, אם מגיעה לקרקע, היא אינה מזהמת אותה.

הערה: יש לשים לב כי התקן לבנייה ירוקה הינו תקן למבנה (פרויקט שלם) ולא למוצר ספציפי. הניקוד
המפורט להלן מציין את אפשרויות צבירת הניקוד במבנה כתוצאה מיישום המוצר בביצוע.
הניקוד הסופי למבנה ייקבע רק על ידי מכון התעדה לתקן
.

מס' סעיף

שם הסעיף

מהות

ניקוד
פוטנציאלי

נספחים

הערות

 

     

4.3

חומרים ומוצרים מקומיים

מוצרים בעלי
תו "מיוצר בישראל"

1/15 מוצרים
המעניקים יחד עד 2 נק'.

אישור מיוצר בישראל

 

 

     

9.1

חדשנות

פתרון חדשני
להארכת הקיים של רכיבי בטון במבנה, אינהיביטור

מבוסס סיליקה.

0.5 נק'

מסמך המראה את פעילות האינהיביטור – אסמכתא עצמית של
המפעל. קישור לדף הסבר.

 

EN1504 – התקן עוסק במוצרים ומערכות לשיקום והגנה של מבני בטון. בתקן מפורטים הדרישות להכנת השטח, הוראות יישום המוצרים, ובקרת האיכות שהם למעשה הבדיקות והבחינה החזותית הנדרשות לביצוע לאחר היישום על מנת לוודא את תקינות המערכת.

 

איור 4 - המחשת הקשר הכימי הסיליקטי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *