SID Green Product Kit
(SID GPK (Green Product Kit
היא ערכת מוצר מפורטת המציגה את יתרונות ותכונות המוצר הירוק ברמה המעשית והטכנית. ערכת המוצר משמשת לשיווק המוצר כמוצר ירוק ושילוב המוצר ע"פ תקנים מקובלים בפרויקטים ירוקים (קבלת ניקוד).
תיק המוצר נבנה על פי תו האיכות SID QA. תו איכות שמאחוריו תהליך הערכה מקצועי ואובייקטיבי לבחינת מוצרים, חומרים, שיטות וטכנולוגיות חדשות. במסגרת תהליך SID QA צוות מומחים בהובלת ד"ר אדריכל נעם אוסטרליץ בוחן באופן שיטתי טכנולוגיות חדשות בעלות פוטנציאל לפתרון בעיות מהותיות בעולם הבנייה.
רקע:
תקני בנייה ירוקה כגון 5281 (התקן הישראלי לבנייה ירוקה) או LEED (תקן בינלאומי) הפכו בשנים האחרונות לחלק מהדרישות לרישוי מבנים וב-2021 יהפכו לחובה ברמה הארצית. תהליך קבלת התקן כולל תיעוד של פעולות תכנון והצהרות על שילוב חומרים וטכנולוגיות שיכולים לשפר את ביצועי המבנה ואיכות הסביבה לפי קריטריונים מוגדרים. בתהליך התקינה של המבנה נדרש להגיש לגוף הבודק הצהרות, מסמכים והוכחות לכך שהשיטות, החומרים והטכנולוגיות בפרויקט ראויות לניקוד. לשם מיצוי הניקוד הפוטנציאלי נדרשת היכרות עמוקה עם: המוצר, שיטות הייצור,מוצרים משלימים וקטגוריות מוצר.
SID GPK – ערכה הכוללת את הפרטים הבאים:
מידע מקצועי המיועד למתכננים ויועצי בנייה ירוקה.
- תיאור הבעיה, המצב הקיים בשוק ותחום הפתרון.
- רקע אודות המוצר, שימושים אופיינים ויתרונות יחסיים.
- תמצית התכונות המהותיות שלו שהופכות אותו לירוק.
תיאור האופן שבו ניתן לקבל ניקוד בשילוב המוצר בפרויקט.
- טבלת ניקוד פוטנציאלי – פירוט הסעיפים לקבלת ניקוד וכמות.
- הערות למלווה בנוגע לאופן ההתעדה והמלצות חישוב והגשה.
- רשימת המסמכים הנלווים הנדרשים להוכחת כל סעיף.
המסמכים והאישורים הנדרשים כהוכחות לעמידה בדרישות התקן.
- מסמכי התעדה מהיצרן, אישורים, תקנים ובדיקות שנערכו למוצר
- הפניה לאתר מוצר ויצרן, דפים טכניים ומדריכי יישום.
- קישור להגדרות עדכניות לגבי תחומים שבהם המוצר רלוונטי.
- מידע עדכני לגבי דרישות הרשויות/עיריות/ממשלה לדירוג.
חשוב להדגיש, תקני בנייה ירוקה ניתנים למבנה בכללותו (לא למוצרים/טכנולוגיות) בין היתר על בסיס החומרים והטכנולוגיות המשולבים בו.לא ניתן לקבל אישור גורף ואחיד לכך שהמוצר יקבל תמיד ניקוד מסוים בתקינת מבנה, הניקוד הוא תמיד ספציפי למקרה. ניתן וכדאי, בתהליך נפרד, להגיש בקשה לקבלת תו ירוק למוצר. מוצר בעל תו ירוק הוא אחד מן הקריטריונים המקנים ניקוד בתקן בנייה ירוקה.
הערכה מיועדת להפצה על ידי החברה המייצרת/משווקת את המוצר וכן על ידי SID.
הערכה דיגיטלית וזאת על מנת לשמור על עדכניות ביחס לדרישות התקינה המשתנות.
עם אישור הגורם המזמין לתוכן הערכה היא תעלה כדף מידע עם נספחים באתר SID, בנוסף להפצה ממוקדת ואישית לחברים בקהילת SID, קהילה בה חברים דמויות מובילות מעולמות הבנייה הירוקה והבנייה המתקדמת.
eco2 | מידע כללי
צבע חדשני ומקיים מחומרים טבעיים* של חברת ׳טמבור׳
eco2 הוא צבע פנים העשוי מחומרים טבעיים* שמקורם בעיבוד של אבן גיר טבעית וחומרים טבעיים נוספים. הוא אינו מכיל אלרגנים והוא נטול חומרים אורגניים נדיפים רעילים (NO-VOC). צבעים על בסיס גיר טבעי משמשים כחומר גמר במבנים מזה אלפי שנים ויש להם יכולת עמידות גבוהה מאוד והקשרות טובה לתשתית שגם היא מבוססת על מינרלים (בטון, טיח וגבס).
החדשנות בסדרת צבע eco2 היא בשילוב 'רשת הגרפן' שהינו החומר הדק, הגמיש והחזק ביותר ביחס לגודלו בעולם. רשת גרפן, שעובייה אטום אחד של גרפית, מעניקה עמידות גבוהה של הצבע לאורך זמן, מראה אחיד לקיר, וגמישות גבוהה שמונעת סדיקה. הגרפן מחליף למעשה חומרים אקריליים וכימיקלים נוספים שמהווים בצבעים אחרים את ה'דבק' שמחבר את הצבע לקיר.
*מכיל כ-5% חומרים פולימריים
מה הופך את eco2 לחומר 'חדשני ומקיים'?
'חדשני ומקיים' בהקשר זה מתייחס למכלול תכונות המוצר המפורטות להלן:
• מיוצר מכ- 95% חומרים טבעיים*
• בעל תו ירוק של מכון התקנים ות"י 809
• ללא תרכובות אורגניות נדיפות – voc free
• בעל דרוג A+ לאיכות אוויר פנים מבנית
• מיוצר בישראל
• בתהליך סופי להסמכה לCradle to Cradle
• מוצר ממקור אחראי – טמבור מדורגת פלטינה
במדד מעלה והמפעל בעל 14001 ISO
• סופח פחמן דו חמצני
• אינו מכיל חומרים משמרים ורעילים
• מאפשר מעבר אדי
• מים (נושם) ואינו לוכד לחות
•אנטי-בקטריאלי והיפו-אלרגני האריזה מכילה לפחות 25% חומר ממוחזר
eco2 מכיל כ-95% חומרים טבעיים*, אינו מכיל חומרים אורגנים נדיפים ולכן בבדיקות מעבדה של ה- eco institut הגרמני, הצבע קיבל את הדרוג הגבוה ביותר +A במדד לאיכות אוויר פנים מבנית.
שילוב אבקת אבן גיר וגרפן מקנה ל- eco2 מבנה פני שטח ננומטרי וכך מאפשר לו לספוח לחות ולקיים חילוף גזים עם הסביבה הפנים מבנית. איכות האוויר הפנים מבנית תלויה במידה רבה ביכולת של הקירות 'לנשום', כלומר לשחרר גזים מהחדר בדיפוזיה ולאזן את הלחות בו.
בנוסף לשילוב של הפחתת לחות וחומציות, רכיב הסיד בצבע הינו אנטי בקטרילי ומסייע במניעת האפשרות להתפתחות עובש ובקטריות. יתר על כן, נמצא כאפשרות טובה יותר עבור אנשים עם אסתמה ואלרגיות על ידי National Asthma Councli Australia.
אחת התכונות המעניינות של הצבע הוא ספיחת co2 בעת תהליך הייבוש של הצבע על הקיר. בדיקות מעבדה מראות כי 1 ליטר של eco2 לבן סופח 0.26 ק"ג co2. בצביעת דירה מומצעת מתקיימת ספיחת co2 בכמות השווה לספיחת עץ במשך שנה שלמה. בכך יש תרומה חיובית בתחשיב מאזן הפחמן הכרוך בשימוש בחומר.
רקע | איכות אוויר פנים מבנית
איכות אוויר פנים מבנית Quality Air Indoor הינה אחד הגורמים החשובים ביותר לאיכות החיים והבריאות של בני
אדם. בני האדם שוהים כ- %90 משעות היממה בחללים סגורים ומחקרים רבים הראו קשר מובהק בין תפקוד ובריאות בני
אדם, לאיכות האוויר במבנה שבו הם שוהים. השפעות אלו יכולות להיות זמניות, כגון מידת הערנות של תלמיד בכיתה,
ולעיתים השפעות מצטברות לאורך זמן, כגון שינוי בתפקוד הורמונאלי. במקרים של רמות זיהום גבוהות ומתמשכות
יכולה להיותה פגיעה מצטברת מסוכנת לבריאות עד כדי התפתחות מחלות כרוניות.
כמויות VOC באוויר המבנה משפיעות על איכותו. VOC הן תרכובות אורגניות נדיפות הנמצאות בצבעים, בחומרי בנייה,
בריהוט, בחומרי ניקוי ובמוצרי קוסמטיקה. מעצם היותן אורגניות, התרכובות עשויות בעיקר מפחמן ומימן, והן מכילות
אלמנטים בעלי נקודת רתיחה נמוכה מאוד. כמו כן, התרכובות מתאדות באוויר בטמפרטורת החדר ולכן הן נקראות
'נדיפות' אך בחשיפה לאור שמש הן מגיבות לתחמוצת החנקן שבאוויר על ידי יצירת אוזון אשר מסוכן לבריאות האדם.
כמות קטנה של VOC נמצאת בצבעים סטנדרטיים על מנת לשפר את תפקודו ואת הנראות האסטטית של הצבע.
התרכובות משתחררות בזמן מריחת הצבע, ייבוש הצבע ואף אחריו. האתגר העומד בפני יצרני מוצרי צבע ובנייה כיום
הוא לייצר חומרים 'ירוקים' יותר ו'בריאים', במיוחד חומרי גמר – פנים כגון דבקים, טייחים, חומרי חיפוי וצבעים שמכילים
כמויות קטנות של VOC או שאינם מכילים VOC כלל.
גורם נוסף שמשפיע על איכות הנשימה במבנה היא רמת הלחות באוויר. זו משפיעה גם על הנוחות התרמית, ואצל
אנשים עם בעיות נשימה לחות גבוהה מגבירה את הנטייה לפתח קשי נשימה עד כדי דחק נשימתי, אסתמה. כאשר
לחות באוויר הפנים מבני פוגשת משטחים אטומים נוצרים תנאים להתפתחות עובש ובקטריות, אלו אינם רק מפגעים
אסתטיים אלא שלעובש ובקטריות יש השפעה שלילית על איכות האוויר, התהוות ריחות ועליה בכמות חומרים אורגניים
נדיפים רעילים. חומרי גמר מתקדמים הם בעלי יכולת לספוג חלק מהלחות מבלי שייווצרו עליהם בקטריות ועובשים.
בפרויקטים חדשים או בשיפוץ מעטפת מבנה קיים, שלגביהם מתנהל תהליך התעדה לקבלת תו 'בניין ירוק' ניתן לצבור ניקוד עבור שימוש ב- eco2 במספר סעיפים שונים כפי שיתואר בטבלה להלן. הניקוד ניתן תמיד לבניין ולא למוצר ספציפי. על יועץ הבנייה הירוקה והאדריכל להוכיח באמצעות אישורי מעבדות את היתרונות הסביבתיים של המוצר ותווי תקן של גורמים מוסמכים (מצורפים בנספח כאן). כדי לקבל את הניקוד, ידרשו אישורים כי אכן נעשה שימוש במוצר בפועל.
א- כחלק מאיסוף ניקוד מצטבר בסעיף חומרים בעלי תו ירוק ניקוד על שימוש במוצר כחלק מקבוצת חומרי הגמר בעלי 'תו ירוק' כפי שיפורט להלן. המוצר הינו בעל תו ירוק של מכון התקנים הישראלי.
ב- כחלק מאיסוף ניקוד בסעיף חומרים מקומיים מוצר eco2 מיוצרים במפעלי טמבור הממוקמים בישראל
ג- לשילוב מוצרים ממקור אחראי מבחינה סביבתית וחברתית חברת טמבור מדורגת בדרוג פלטינה במדד 'מעלה' לאחריות תאגידית, כמו כן מפעלי טמבור הם בעלי ISO 9001, ISO 14001 ו- ISO 45001. ולכן מתאים גם (VOC)
ד- ניקוד בפרקים העוסקים באיכות אוויר פנים מבנית המוצר אינו פולט חומרים אורגניים רעילים להיכלל בקבוצת החומרים שמקנים ניקוד בתחומי בריאות ואיכות אוויר פנים מבנית.
ה- ניקוד פוטנציאלי בפרק חדשנות למוצר מספר אלמנטים חדשניים העשויים לזכות אותו בניקוד על פי שיקול דעת המעריך ומכון ההתעדה.
מקבץ תכונות מועילות של מערכות הצללה חדשניות של חברת 'Orgon'
חברת ׳Orgon׳, בתור נציגה של חברת ׳Hunter Douglas׳ ההולנדית, מייצרת בישראל מגוון רחב של מערכות הצללת פנים. מערכות אלה מיוצרות לרוב לפי הזמנה פרטנית לפרויקט (custom made) , ולכן ניתן להתאים לכל חלל אדריכלי את הרכב החומרים וסוג ההצללות המיטביים עבורו.
בערכת מידע זו, נבחרו ארבע מערכות מובילות מתוך המבחר הגדול של האפשרויות הקיימות, וכן מערכת שליטה ובקרה, המייצגות תכונות חדשניות ואיכויות. מערכות אלה מייצגות תכונות ייחודיות של מערכות ההצללה החשובות לרווחת ולבריאות המשתמש, וכן ליעילות אנרגטית של מבנים. תכונות אלו מבדילות אותן משאר המערכות הסטנדרטיות הקיימות היום בשוק.
איך זה מועיל?
1. תאורה טבעית לאיכות חיים במבנים
לתאורה בכלל, ותאורה טבעית בפרט, יש השפעה ניכרת על המצב הפיזיולוגי והרגשי של בני האדם. מחקרים רבים מוכיחים כי כאשר אור טבעי במבנים מתוכנן בצורה נכונה, הוא תורם לבריאות, לנוחות ולפרודוקטיביות של השוהים בהם. נמצא קשר בין תאורה לתפקוד השעון הביולוגי שלנו. לדוגמא, תפקודי כבד מושפעים באופן שוטף מאיכות האור. בנוסף לכך, נמצא כי ישנה חשיבות לתפקוד הגוף האנושי בסנכרון עם עונות השנה ועם שעות היממה, ולכן קיימת חשיבות רבה מאוד לקשר עם החוץ ולאור טבעי. מסיבה זו, החדרת אור טבעי למבנה תורמת לצבירת ניקוד רב בתקני בנייה ירוקה.
אולם, כמות האור הטבעי בחלל איננה הגורם היחידי אותו יש לקחת בחשבון בעת התכנון. לעיתים קרובות, עודף אור, או כיוון שגוי של אור, מביאים יותר נזק מתועלת ועלולים להוביל לתופעות כמו סנוור ובוהק. אור שאינו מגיע לעין בצורה מיטבית עשוי לפגוע בתחושת הנוחות של השוהים בחלל, ואף לגרום לכאבי עיניים, כאבי ראש ועצבנות. מניעתן של תופעות אלו נעשית באמצעות מנגנוני שליטה לסינון אור, חיצוניים או פנימיים.
מערכות הצללה בנויות ממגוון חומרים דרכם האור עובר ומסונן. לכל אחד מחומרים אלו רמת שקיפות, צבע, סוג חומר שונה, וכיוצא בזה. מכיוון שכך, עיצוב ההצללה מאפשר לקבל תוצאות רצויות מבחינת איכות וכמויות האור בחלל: גוון אור, אחוז האור החודר מהחוץ, פיזורו בחלל, שליטה על כיוון האור, ועוד. תכונות אלו באות לידי ביטוי בערכים פיזיקלים מדידים, כך שבתכנון מערכת הצללה ניתן לבקש תכונות מסוימות ובהתאם לכך לבחור את המערכת הנכונה.
מערכת ה-SOLARSCREEN מצטיינת במיוחד בבקרת סינוור: עד 96% מקרני האור מסוננות, על פי תקן EN 14501, סיווג נוחות 3 (השפעה טובה).
2.חשיבות מערכות הצללה פנימיות לתפקוד אנרגטי ותרמי
באקלים חם, החדרת תאורה טבעית עלולה להביא עימה לא רק ברכה, אלא גם עומסי חום וקרינת UV אשר פוגעים בנוחות התרמית של השוהים במבנה, ובנוסף מעלים את צריכת האנרגיה הדרושה למיזוגו. היכולת לחסום את הקרינה ולהחזירה ע"י רפלקטיביות, מועילה לנוחות וכן תורמת לחסכון בהוצאות החשמל. ישנה עדיפות ברורה לשימוש במערכות הצללה מחוץ לחלון, ורצוי לבחור במערכות המקנות למשתמש שליטה על כיוון האור וכמות האור, ולא רק החשכה או תאורה. מערכות רפפות חיצוניות ווילונות חוץ עמידים לתנאי מזג אוויר חיצוני משולבות כיום בפרויקטים רבים, וכאלו מציעה גם ׳Orgon׳, אולם לעיתים, משיקולים טכניים או עיצוביים, לא ניתן לעשות שימוש במערכות כאלו. במקרים אלו, משולבות מערכות הצללה פנימיות.
כל מערכת הצללה עונה על הצורך למניעת חדירת קרני שמש ו-UV במידה כזו או אחרת, אך ככל שהחומר שממנו עשויה מערכת ההצללה קולט יותר קרינת אור וממיר אותה לקרינת חום (IR) שנותרת כלואה בין ההצללה לחלון, כך יורדת התועלת של המערכת למניעת התחממות המבנה.
כיום, בעזרת הרכב חומרים ייחודי של הבד, מערכות הצללה מתקדמות מאפשרות להשיג מענה משופר לנושא החזר הקרינה ומניעת התחממות חלל הפנים של המבנה. מערכות חברת 'Orgon' המשיגות יעילות אנרגטית משופרת:
- מערכת SOLAR SCREEN – עם הבד החכם SCREEN NATURE ULTIMETAL, בעלות יכולות סינון יעיל ורפלקטיביות עד- 74% הודות לציפוי האלומיניום בצד הבד הפונה אל החלון. בנוסף, לבד זה יכולת פליטת חום נמוכה של 10% בלבד, והוא משמש כמבודד בקיץ ובחורף.
- ה- ®Duette – בין שכבות הבד, נקלע אוויר, המשמש כשכבת בידוד. פעולה זו נצפית בתדירות גדולה אף יותר בדגם ה- Duette® Double, בו היא מגיעה לערכי U ו-SHGC הנמוכים מ-,0.3 עם ציונים גבוהים בתקן הייחודי של (Attachments Energy Rating Council) AERC.
®Duette® Double Solarscreen
דירוג אנרגטי של AERC ל®Duette
3. אקוסטיקה – ספיגה אקוסטית
איכות נוספת שמערכות הצללה פנימיות יכולות לספק היא שיפור התחושה האקוסטית בחלל. כידוע, מעבר רעש חיצוני דרך החלון, עודף רעשים שמקורם בפנים המבנה, והדהוד מוגבר, עלולים לגרום לאי נוחות רבה עד כדי ירידה בתפקוד השוהים במבנים. לחלונות יש השפעה כפולה בתחום זה:
א. חלונות מהווים נקודת תורפה דרכה חודרים רעשים למבנה, בין אם במעבר ויברציה דרך הזיגוג והפרופיל ו/או ע"י חדירה ישירה כאשר החלון לא אטום למעבר אוויר.
ב. חלונות העשויים זכוכית מהווים משטח מחזיר מושלם לגלי קול שמקורם בפנים המבנה, כך שאלו מוחזרים, מהדהדים, ומוגברים עבור מי ששוהה בפנים החלל.
כל מערכות ההצללה משמשות חיץ בין החלון לחלל הפנים ו'שוברות' את גלי הקול, אך לחלק מהמערכות תכונות אקוסטיות משופרות המושגות על ידי בדים מיוחדים, וכן ע"י עיצוב מבנה וילון המגביר את הספיגה האקוסטית בפנים המבנה.
כך למשל, למערכות ה- ®Duette יכולת ספיגה של עד 0.7 NRC ולמערכות Acusta עד NRC 0.55.
טבלה השוואתית: ספיגת קול ה-®Duette וחומרים נוספים
תוצאות מעבדת האקוסטיקה עבור דגמי Acusta
4. מערכות הצללה ואיכות אוויר פנים מבנית
הפחתת פליטה של תרכובות אורגניות נדיפות
מערכות הצללה נמצאות בקרבה רבה לשוהים בחלל והן חשופות לקרינת אור ולחום רב. במקרים רבים, החומרים מהם עשויות מערכות ההצללה מכילים חומרים רעילים ומסרטנים, כגון: תרכובות אורגניות נדיפות [VOC], עופרת, ודבקים פורמלדהידים. חומרים אלו עלולים להיפלט באופן מוגבר בעת חשיפה לאור ולחום, ולפגוע בבריאות השוהים בחלל לאורך זמן. כיום, עם עליית המודעות לסיכון הנובע מחומרים אלו, חברות מובילות כגון Hunter Douglas משלבות במוצרים שלהן חומרים הפולטים כמות מזערית של VOC. בעת הזמנה מOrgon ניתן להגדיר את הדרישה בנוגע לרמת פליטות החומרים הרעילים, כך שמתאפשרת אופטימיזציה של מערכות אלו מבחינה בריאותית ובטיחותית.
מערכות ה- ®Duette ו- SCREEN NATURE ULTIMETAL עומדות בתקן GREENGUARD GOLD המחמיר
בדיקות STANDARD 100 של ®OEKO-TEX
®OEKO-TEX הוא תקן אירופאי ועולמי למוצרי טקסטיל. על מנת לקבל את התקן, מוצר הטקסטיל עובר סדרה מקיפה של בדיקות יסודיות שמטרתן לוודא שאין במוצר כימיקלים רעילים, חומרי הדברה, פתלטים, וכן חומרים רעילים אחרים כמו עופרת וארסן.
אלה הם החומרים המרכזיים שנבדקים:
- ללא כלור פנולים – חומר מזהם ורעיל שעלול לפגוע בבריאות במקרים של חשיפה ממושכת.
- ללא צבעים מסרטנים – ישנם צבעים המשמשים לייצור טקסטיל שעלולים להיות מסרטנים.
- ללא צבעי AZO Dye – האיחוד האירופי אסר והגביל את השימוש בצבעים מסוג AZO Dye (צבעים שעלולים לשחרר חומרים אמינו ארומטיים) במוצרי טקסטיל ועור שנמצאים במגע ישיר וממושך עם העור או חלל הפה.
- ללא צבעים אלרגניים – ישנם מספר סוגי צבעים העלולים לגרום לאלרגיות בעור.
- פליטה נמוכה של VOCs – VOCs הן תרכובות אורגניות נדיפות העלולות לפגום באיכות האוויר.
- ללא מתכות כבדות – חלק מהמתכות הכבדות עלולות להיות מסוכנות לבריאות. למשל עופרת, ארסן, ועוד .
כל מוצרי Hunter Douglas בחברת ׳Orgon׳ עומדים בתקן זה. (תעודה בפרק תעודות)
שימוש בחומרים אנטי בקטריאליים
מקור נוסף לזיהום בחללי פנים הוא בקטריות ופטריות. לשם מניעת התפתחותן של אלו על משטחים, ניתן לשלב חומרים המקנים למשטחים תכונות אנטי בקטריאליות. בחלק מן החומרים שעומדים לרשות חברת 'Orgon' משולבות טכנולוגיות המונעות התפתחות של בקטריות. תוצאות של בדיקות במעבדות הראו כי כאשר הבקטריות באו במגע עם חומרים אלו- הן הושמדו באופן מיידי.
גם לבדים המשמשים בוילונות ההפעלה של 'Orgon' יש יכולת להפחית את כמות הבקטריות, ואף יכולת להשמיד וירוסים, כדוגמת וירוס קורונה.
בד גלילה רשת PER SCREEN ובד האפלה BP – מגיעים להפחתה של 99.52% ו-82.41% בקטריות בהתאמה. (מצורף בפרק תעודות)
אנטי-סטטי
היבט נוסף המשפיע על בריאות האדם בחללי פנים הוא הצטברות אבק על משטחים. האבק איננו רק מפגע אסטטי, אלא בעל השפעה על איכות הנשימה ומהווה מצע להתפתחות עובש ובקטריות. פתרון אפשרי לבעיה זו, המוצע על ידי חברת 'Orgon', הוא שימוש בחומרים אנטי-סטטיים דוחי אבק. מערכות הבדים ®Duette מצטיינות במיוחד בתכונותיהן האנטי-סטטיות, יחד עם ה- Acusta ובדי גלילה אחרים.
וילון גלילה Self Cleaning
אחת הבעיות הבסיסיות בווילונות גלילה היא הקושי לנקות ולכבס אותם. הם יכולים לצבור בקלות רבה לכלוך מהסביבה ממקורות שונים, כגון פיח, אבק, גזי פליטה, ואדי בישול במטבח.
אחד הפתרונות לבעיה זו הוא שימוש בבדי ניקוי עצמי, self cleaning, המבוססים על טכנולוגיות ננו. בעת חשיפה לקרני השמש או לתאורה מלאכותית, הלכלוך מתפרק ונושר משטח הוילון. לבדים מסוג זה, בדי ניקוי עצמי, יש מאפיינים נוספים, כמו עיכוב בערה ויכולות אנטי בקטריאליות.
תמונה מתוך ניסוי נקיון של לכלוך אגרסיבי על גבי החומר ממנו עשויים וילונות ׳self cleaning׳
וילונות 'Orgon' כחלק מתפיסת הבית החכם, הירוק והיעיל: מערכת ®PowerView
התפתחויות טכנולוגיות של השנים האחרונות בתחום חיישני התאורה, חיישני האקלים וכן מערכות פיקוד אלחוטיות, משנות את האופן שבו אנו מתפעלים מבנים, ובזכותן אנו יכולים להשיג שליטה מיטבית על סביבת המחיה והעבודה שלנו. לווילונות הגלילה של חברת 'Orgon', ניתן להוסיף מנוע חשמלי שאותו ניתן לחבר לחיישנים ולמערכות הפעלה אלחוטיות. הפעלת מערכות אלו יכולה להיות מקומית בהתאם להעדפת המשתמש הבודד, וכמו כן ניתן לחבר אותן למערכות הפעלה של כלל המבנה (BMS), לשם הגדרת השליטה על ידי מנהלי התפעול של המבנה.
ל'Orgon' מערכת שליטה ובקרה מתקדמת, נוחה ופשוטה המאפשרת הפעלה מדויקת לניהול ההצללה, הפרטיות והנוחות. המערכת מופעלת ע"י סוללות ולא דורשת הכנות נוספות, ידידותית ובטוחה. בעזרת תכנות של המערכת ניתן להתאים את פעולת הווילונות לנוחות מקסימאלית של המשתמש ולייצר תרחישי הפעלה בהתאם לפרמטרים של יעילות אנרגטית.
1. היבטי קיימות והשלכות סביבתיות נוספות של חומרים במערכות 'Orgon'
בשנים האחרונות גוברת המודעות לחומרים מהם עשויות המערכות במבנה ולהשפעתם על הסביבה. מערכות מבנה נבחנות כיום על פי שימוש במשאבי מים, שטחים טבעיים ,'טביעת הרגל הפחמנית' וכן ע"פ כמות האנרגיה המושקעת בעת ייצורן ובת תפעולן לאורך מחזור החיים שלהן.
2. תחזוקה וקיימות במערכות 'Orgon'
אחד ההיבטים החשובים ביותר בקיימות של מוצרים מסוג מערכות הצללה הוא תוקף ההישרדות שלהם במבנה ותדירות התחזוקה והניקיון שאלו מצריכים, לכל אלו יש משמעות רבה בצריכת המשאבים של המבנה לאורך מחזור חייו.מנגנונים אמינים הם חשובים במיוחד כשמדובר במערכות שבהן נעשה שימוש יומיומי תכוף. אחת הנקודות החשובות באורך חייו של המוצר הוא איכות המנגנונים. אם במנגנוני הגלילה הכוללים את מערכת הסיבוב מחומרים שאינם מתייבשים או מתפרקים, אם בשרשרת המשיכה שמיוצרת בסטנדרטים אירופאים, ואם בכל מערכת המפעילה את המוצר ומיוצרת תחת בקרת איכות קפדנית.
וילונות ®Duette – ניתן לשטוף מהם את הלכלוך, כלומר ממש לטבול אותם באמבט מים ולנקות אותם. את רוב מוצרי ההצללה לא ניתן לשטוף אלא יש לנקותם עם מברשת רכה או שואב אבק, ורוב הבדים עוברים טיפול אנטי סטטי.
אנטי-סטטי – בדי אנטי-סטטי דוחים באופן טבעי את האבק, אך בישראל שופעת האבק עדיין יהיה צורך לנקות את הווילונות. עם זאת, עדיין יהיה הבדל בקלות הניקיון בהשוואה לבדים רגילים, שכן כמות האבק הנצבר היא נמוכה יותר והאבק לא נדבק אל הבד. יחד עם זאת, חשוב מאוד להקפיד לנקות את הוילונות אחת לשבוע.
אחריות – חברת 'Orgon' נותנת אחריות לשנה עבור המערכות, הכוללת החלפה, ללא תמורה לכל מוצר או מרכיב הקשור בו, במוצר חדש או מחודש הזהה למוצר התקול, או במוצר חדש מסוג ואיכות דומים אשר שווה ערך למוצר התקול, בהתאם לתנאים בכתב האחריות.
חמש שנות אחריות למנועי AC 220v המותאמים לתריסים ונציאנים, וילונות גלילה, וילונות סאן סטריפ, וילונות דואט, וילונות רומאים ווילונות הסט. שנתיים אחריות למנועי DC (מתח נמוך), היינו מנועי גלילה, סאן סטריפ וסאן סי נטענים, מנועי V12 לתריס ונציאני, מנועים נטענים לווילונות הסטה, מערכות פיקוד, שלטים ורכיבי DC 209.
מדריך לצבירת ניקוד פוטנציאלי בתקן 5281
מערכת ICONEX | מידע כללי
מערכת לבניה ביציקות בטון בתוך תבניות יציקה מתועשות מפוליסטירן מוקצף – 'קלקר' – מערכת ICF
מערכת ICONEX מיוצרת במפעל 'פוליביד' אשר שוכן בקיבוץ משמר הנגב. המערכת כוללת יחידות מתועשות חלולות מפוליסטירן מוקצף קל משקל – expanded polystyrene (קלקר-EPS). הרכבת הקירות נעשית בהנחה פשוטה של התבניות קלות המשקל זו על גבי זו. לאחר סיום בניית הקיר, יוצקים לתוכו בטון. תבניות הפוליסטירן נשארות כחלק ממבנה הקיר ומקנות לו בידוד תרמי מצוין. עם סיום בניית שלד המבנה, ניתן לטייח את הקירות החיצוניים של המבנה או להרכיב על הקירות מערכת גמר כדוגמת אבן או לוחות בתלייה יבשה. שיטה זו מאפשרת בנייה במהירות רבה יותר משיטות מקובלות בישראל.
קיר הבטון המתקבל בתהליך זה, חזק יותר מקירות בטון אחרים עקב תהליך האשפרה האיטית בתוך התבניות. יתרון נוסף של המערכת הוא הדיוק במידות וקבלת גמר אחיד ואיכותי לקירות. הקיר החיצוני מבוצע בטיח מיוחד שפותח על ידי 'פוליביד' והוא בעל יכולת הידבקות מעולה לתבניות ויעיל במניעת סדיקה. בצד הפנימי של הקיר מורכבים לוחות גבס ישירות בהברגה לתבניות ומספקים גמר פנימי חלק, מישורי ונקי.
רקע | איכות המערכת
- בידוד תרמי גבוה ביותר, התנגדות תרמית: 3.9=r (לקיר אייקונקס 29 ס"מ + חיפויים)
- בידוד אקוסטי גבוה (56 Db)
- קירות יצוקים אחידים ללא סדקים מבניים
- שיפור תכונות הבטון ותהליך האשפרה שלו = בטון חזק יותר
- עמידות גבוה להדף טילים ורעידות אדמה
- מינימום אובדן חומרים ופחת בתהליך בנייה
- מינימום ייצור של פסולת בניין באתר – סביבת אתר נקייה הפחתת נזק סביבתי
- שילוב מערכות במינימום חציבה
- אפשרות לחסכון בעלויות עקיפות.
- בנייה מתועשת המשפרת מאוד את הדיוק במידות ואיכות הגמר
- בניה קונבנציונאלית מלווה פעמים רבות בליקויים רבים במהלך הביצוע, לפי רוזנפלד וחנן בן עוז מהטכניון, ב-100% מהדירות בישראל קיימים ליקויים. מעבר לשיטות כמו במערכת ICONEX, שבהן הפועלים באתר נדרשים להרכבה בלבד של יחידות שהוכנו במדויק במפעל, מאפשרת להפחית למינימום את תקלות הביצוע בשלד.
- חיסכון בזמן ביצוע ביחס לשיטות קונבנציונאליות
- משך הזמן של מרבית פרויקטי הבנייה בישראל ארוך מאוד. איחור בזמני מסירת פרויקטים הינה תופעה נפוצה הנובעת בין השאר משימוש בשיטות בניה מיושנות ואיטיות. בנייה מתועשת בשיטת ICONEX חוסכת זמן, בכך מאפשרת וודאות גבוהה יותר לעמידה בלוחות הזמנים ומביאה לצמצום עלויות הפרויקט. רמת הדיוק הגבוהה מביאה לצמצום תקלות ובכך חוסכת שעות פיקוח יקרות ומפחיתה שלבים שבהם עשויות להיווצר תקלות. כל אלו תורמים בסופו של דבר להוזלת תהליך הבנייה. בנוסף קיצור הזמנים מביא לצמצום עלויות עקיפות כגון הפחתת הזמן הנדרש עבור דיור חלופי לדיירים וכדומה. ברור כי קיצור הזמנים המושג בעזרת מערכת ICONEX מהווה יתרון משמעותי לכל יזם בתחום הבנייה.
- גמר מבנה חיצוני חזק וגמיש
- כשלים רבים בתחום הבנייה מופיעים בשכבות הגמר החיצוניות והפנימיות של המבנה. אחידות המעטפת ושימוש בחומרים שאופיינו על ידי 'פוליביד' כמתאימים לשימוש, מבטיחים גמר חזק, גמיש וללא סדיקה לאורך שנים רבות. בישום PB100 על תבניות ICONEX, נדרש ביצוע 6 מ"מ חומר בלבד (יד ראשונה 4 מ"מ + רשת ויד שנייה 2 מ"מ נוספים). החיפוי מחליף את הצורך בשכבות איטום והרבצה ומייתר את הצורך בשכבה המקשרת (פריימר) לפני שלב הגמר הדקורטיבי.
- התקנה נוחה של צנרת בקיר
- בשיטה זו חלק מהצנרת מבוצעת בנוחות רבה בתוך הנפח החלול של הקיר לפני היציקה, וכך נחסך שלב חציבות לצנרת המקובל בבניה קונבנציונאלית.
(תמונות מקצועיות של בתים בגמר יפה)
1. תכונות תרמיות מעולות
בידוד תרמי לחיסכון באנרגיה ונוחות תרמית
הבידוד התרמי שמעניקה מערכת ICONEX הוא מהגבוהים ביותר הקיימים במבנים בישראל. למערכת שילוב של מספר תכונות פיזיקאליות, היוצרות יחדיו גם נוחות תרמית לדיירים וגם חסכון בצריכת החשמל לקירור וחימום.
הקיר המתקבל בשיטה זו הוא בעל בידוד בעובי של עד 6.5 ס"מ משני צידי יציקת הבטון, הפנימי והחיצוני, הפוליסטירן בו נעשה שימוש בשיטה זו הוא חומר בעל מקדם מוליכות תרמית נמוכה ביותר (0.033 = λ) ולכן התנגדות התרמית הכוללת (R) של סך כל חתך הקיר יוצרת בידוד טוב יותר מקירות מקובלים אחרים בבנייה בישראל.
להלן מוצגות מספר דוגמאות לרמת הבידוד (התנגדות תרמית כוללת (R) של חתכי קיר מבודדים המקובלים בבניה בישראל:
חישוב חתך קיר אופייני לקיר ICONEX בעובי 33 ס"מ:
מרכיב מערכת (חוץ לפנים) |
עובי השכבה | מוליכות תרמית חישובית | מסה סגולית | מסה תרמית אפקטיבית | התנגדות תרמית אופיינית |
d [cm] | λ [Watt/(m^2*Kº)] | ρ [Kg/m^3] | W [Kg/m^2] | r [(m^2*Kº)/Watt] | |
בטון | 20.0 | 2.100 | 2,400 | 240 | 0.095 |
פוליסטרן 30F פוליביד | 13.0 | 0.033 | 30 | 3.9 | 3.927 |
סה"כ עובי קיר | 33.0 | ||||
r – התנגדות תרמית אופיינית כללית | התנגדות תרמית פנית | R | הולכה (U) | מסה סגולית | |
4.02 | 0.17 | 4.19 | 0.24 | 243.9 |
עקרון ה'צידנית' : רציפות המעטפת התרמית
יציקת קיר בטון בשיטה זו יוצרת בידוד רציף שיש לו חשיבות רבה בתפקוד התרמי הכולל והאחיד של המבנה. בבנייה קונבנציונאלית, המשלבת בלוקים מבודדים וקורות בטון, נוצרים 'גשרים תרמיים' בחלקי הבטון שמבודדים פחות מהבלוקים ויש לטפל בהם בדרך כלל בהצמדת שכבת בידוד נוספת כגון פוליסטרן (קלקר). יצירת קיר מבודד ורציף, מונעת כשלים תרמיים הגורמים לליקויי בנייה כגון קונדנסציה (עיבוי לחות בצד הפנימי של הקיר והתפתחות עובש). כמו כן, רציפות החומר של קירות מעטפת המבנה מונעים התפתחות סדקים הנפוצים סביב גשרים תרמיים במבנים רבים.
(כאן להכניס תמונה תרמית של מבנה איקונקס לעומת מבנה של בלוקים עם גשרים תרמיים)
נוחות תרמית בשילוב בידוד ומאסה של הקיר
התפקוד התרמי של מבנה אינו תלוי רק בבידוד שלו, אלא גם במסה התרמית שלו. המסה התרמית מסייעת בשמירה על איזון הטמפרטורה של פנים המבנה. לחומרי בידוד, מסה תרמית נמוכה עד כדי זניחה ולעומת זאת, חומרים כמו בטון הם בעלי מסה תרמית גבוהה. תכונה זו מאפשרת לקירות בטון ל'אגור' במהלך היום את הטמפרטורה שסביבם עד שהם מגיעים להשוואת טמפרטורה עם הסביבה. כאשר הטמפרטורה בסביבה משתנה הם משווים את הטמפרטורה שלהם עם הסביבה (משחררים חזרה אנרגיה שנאגרה בהם). כך הם ממתנים את התנודתיות התרמית של החלל.
למסה התרמית של הבטון במערכת ICONEX יש יכולת לעכב את השפעת התנאים התרמיים שאליהם חשוף המבנה על ידי עיכוב משך ההתחממות או התקררות של הקיר. שילוב נכון בין מסה תרמית לבידוד, תלוי באזור האקלים שבו ממוקם המבנה, בצורת הפעלת מערכות החימום והקירור במבנה וכן בדרישות התפקוד של הדיירים. לפיכך, לא ניתן לטעון שמסה תרמית היא "תמיד מועילה" או "תמיד לא מועילה" ויש לתכנן פרטנית איזון נכון בין מסה לבידוד. מערכת ICONEX מאפשרת ליצור שילובים שונים של מסה תרמית ובידוד בהתאם לצרכים.
הערך המקובל להשוות בעזרתו את השפעת תכונות המאסה על ההתנהגות התרמית של חתך מעטפת מבנה הוא קבוע הזמן התרמי – TTC (THERMAL TIME CONSTANT) והוא נמדד ביחידות של זמן (שעות). TTC מבטא את היחס בין כמות החום הנאגרת באלמנט, לבין כמות החום שעוברת דרכו.
ככל שקבוע הזמן התרמי של אלמנט גדול יותר, ישמש האלמנט מאגר לחום העובר דרכו וירסן בכך את תנודות הטמפרטורה מהסביבה החיצונית אל פנים המבנה. למערכת ICONEX יתרון משמעותי על בלוקים (פי 4) בקבוע הזמן התרמי.
תיאור חתך הקיר | עובי חתך כולל בס"מ | TTC שעות |
קיר בלוק פומיס | 35 | 45 |
קיר בלוק 'איטונג' | 33.5 | 50.38 |
קיר בטון קלקר (6 ס"מ) בצד חיצוני ואיטונג פנימי (5 ס"מ) | 30 | 214.52 |
ICONEX | 31 | 218.97 |
2. יתרונות של יחידות המיוצרות במפעל
בדרך כלל כשמדברים על תיעוש הבנייה מתכוונים לשיטות מתועשות במבנים גדולים, לשיטות טרומיות וייצור סדרתי של אלמנטים במפעל והבאתם מוכנים לשטח. לתיעוש הבניה יתרונות רבים מבחינת מהירות, דיוק ובקרת איכות. למרות היעילות הרבה בתיעוש הבנייה, בלמעלה מ 50% מהמבנים בישראל לא נעשה כלל שימוש בשיטות מתועשות. בבניה של בתים פרטיים וגם בפרויקטים רבים של בניה למגורים שבהם הקירות שונים זה מזה, לא כלכלי להביא אלמנטים מתועשים. בנייה במערכת ICONEX מאפשרת תיעוש חלקי של תהליך הבנייה באמצעות הבאת יחידות מוכנות של תבניות מתועשות מפוליסטירן, המורכבות באתר. התבניות מיוצרות במפעל תחת בקרה קפדנית ועמידה בתקני ISO מחמירים. גם חיפוי בלוחות גבס נחשב לבנייה מתועשת מהירה ומדוייקת המשפרת את מהירות הגמר ומעניקה איכות גבוהה יותר לשכבת הקיר הפינימי בדירה.
השיטה קיימת מאז סוף שנות ה-60 ונפוצה בעיקר בצפון אמריקה ואירופה, גם בישראל היא נהוגה זה שנים רבות, אם כי אינה נפוצה כמו במקומות אחרים בעולם. כיום, עם המחסור בכח אדם לבנייה, עולה החשיבות של מעבר לשיטות בניה מתועשות הדורשות פחות ידיים עובדות באתר ומגבירות את המהירות והדיוק.
3. שיפור מהירות הבנייה
בנייה מהירה היא גם בנייה ירוקה יותר החוסכת בעובדים, משאבים, הפעלה של מכונות, צריכת מים וחשמל. בנוסף, השפעתה על סביבת הפרויקט כגון רעש, משאיות, אבק – פחותה יותר והיתרונות רבים.
4. עמידות הקיר ללחות והישרדות לאורך זמן
השימוש הנרחב במוצרי בידוד פוליסטירן (קלקר) הוכח במהלך 30 השנים האחרונות בבנייני מסחר ומגורים כאחד, במגוון יישומים. בדיקות מקיפות בתעשייה אישרו שאפילו לכמויות קטנות של ספיגת לחות, יש השפעה מינימלית בלבד על הביצועים התרמיים של בידוד פוליסטירן. לדוגמה, אגף האנרגיה של מחלקת השירות הציבורי של מינסוטה מצא שדגימות בנות שבע שנים של פוליסטירן המשמשות בבידוד יסודות חיצוניים הראו רמות לחות של 0.13% בלבד. כמו כן, נמצא כי בידוד ה-פוליסטירן שמר על בין 95 ל-97 אחוזים מהיעילות התרמית שלו וכי לא הייתה השפעה על תכונות חוזק הלחיצה או הכפיפה שלו. לחות בקיר תגרום להגברת העברת החום דרך החתך. תכנון נכון, טכניקות בנייה ובחירת בידוד, מפחיתים את ספיגת הלחות ולכן שומרים על רמת הבידוד המקורית של חתך הקיר. מבנה התאים של הפוליסטירן ממנו עשויות התבניות, מפחית את הספיגה ואת נדידת הלחות דרך הקיר.
5. אקוסטיקה – הפחתת מעבר רעש
תקן הבנייה הירוקה דורש עמידה בסטנדרטים מחמירים של בידוד אקוסטי. ההתנגדות של חתך הקיר בשיטת ICONEX בולמת את העברת הקול הנישא באוויר בין הסביבה החיצונית לפנים המבנה, גם בזכות הבטון בעל המאסה הצפופה וגם בזכות שכבת הגבס הפנימית. (קיר טיפוסי הכולל יציקת בטון עם בידוד EPS משני צדדיו ולוח גבס פנימי, יפחית העברת קול ב db 52).
(חישובים: 255 000TTTT ובדיקות אקוסטיות )
(איור של מניעת מעבר רעש מחוץ לפנים)
6. השפעת השימוש בשיטה על בריאות הדיירים
בשנים האחרונות עולה המודעות לכך שחומרי בניה עלולים לפלוט חומרים רעילים לחדרים בהם אנו שוהים (VOC – תרכובות אורגניות נדיפות הנחשבות רעילות כאשר הן בריכוז גבוה באוויר). תקן הבנייה הירוקה מעניק ניקוד לחומרים בעלי פליטות VOC נמוכות. החומרים המרכיבים את חתך הקיר במערכת ICONEX אינם שונים מהותית מחומרים מקובלים בבניה קונבנציונאלית (בטון, קלקר, גבס, טיח). אולם, חברת פוליביד כחברה בעלת אחריות סביבתית ואחריות לבריאות לקוחותיה, פועלת לספק את המערכת בעלת הפליטות הנמוכה ביותר האפשריות.
בבדיקות רבות שנערכות ל- פוליסטירן הדומה לזה שאותו מייצרת חברת פוליביד, נמצא כי פליטות VOC הן ברמות נמוכות ביותר. ה- פוליסטירן שבו משתמשים במערכת ICONEX עומד בתקנים מחמירים כמו ה-GREENGUARD של UL.
(לכתוב רק אם בוצעה בדיקה)
7. אתר נקי ושיטת בנייה במינימום פסולת בניין
מינימום חציבה ופחת – השיטה מפחיתה משמעותית חציבה ופחת באתר.
בטיחות – מאחר והאתר נקי יותר, בטיחות העבודה באתר גבוהה בהשוואה לאתר בבנייה קונבנציונאלית.
דוגמאות:
ביולי 2020 – בבית פרטי בגודל 136 מ"ר מעטפת, נאספו רק 2 'שקי בלה' של פסולת בנייה עם גמר השלד.
בינואר 2021 בבניית 2 וילות בגודל 250-280 מ"ר מעטפת בקיבוץ ניצנים, נאספו 5-6 מכולות פינוי מכל וילה, בהשוואה ל12-13 באופן רגיל, צמצום של כ50% בכמות הפסולת במהלך הבנייה.
מדריך לצבירת ניקוד פוטנציאלי בתקן 5281
מס' סעיף | שם סעיף | מהות | ניקוד | הערות | נספחים |
1.1.4 | דירוג אנרגטי לפי תקן 5282 | דירוג אנרגטי | עד 15 נק' לדרגה A+ | לחתך הקיר יש תרומה משמעותית לדירוג הגבוה (יש לערוך חישוב פרטני לכל מבנה בנפרד) | נתוני פוליביד למערכת בהתאם לחתך הקיר |
4.1 | חומרים בעלי תו ירוק | שלושה חומרים במערכת הם בעלי תו ירוק | 3 מתוך 15 מוצרים עבור 3 נקודות | 2 מתוך 15 מוצרים אם אין תו ירוק לגבס | תו ירוק PB100
תו ירוק ICONEX
|
4.3 | ייצור מקומי
|
תבניות ICONEX בייצור מקומי במפעל פוליביד בישראל | סך כל הפרק בייצור מקומי מעניק עד 1 נקודה במגורים ועד 2 נקודות בשאר הייעודים (כל מוצר יהווה אחד מתוך 15 חומרים בקטגורייה) | תו מיוצר בישראל | |
5.7 | איכות אקוסטית – מפלס לחץ הקול המרבי | מעטפת הבנייו ורמת רעש פנימי | תרומה לעמידה בדרישות התקן ולהשגת עד 1.5 נקודות | חישוב הקיר לפי ת"י 1004 | |
9.1 | חדשנות | תיעוש הבנייה | 0.5 | אישור מול הבודק |
-
- קישור לתו ירוק ICONEX
נתוני מפעל פוליביד – התייעלות אנרגטית:
תחום | פירוט | שנה |
מעבר לגז טבעי |
בתחילת שנת 2016 חובר המפעל לצנרת הגז הטבעי. הגז משמש לחימום דוד הקיטור והחליף את המזוט שהיה בשימוש עד סוף שנת 2015. |
2016
|
דוד הקיטור |
התקנת מערכת להשבת חום : באמצעות הגירת חום מי הקונדס לצורך חימום מי ההזנה לדוד הקיטור
חיסכון של 12% בצריכת גז לייצור טון קיטור
|
2017 |
משאבות |
עקב יעילות נמוכה של המשאבות הקיימות (ישנות) החלפנו משאבת סחרור M16 למשאבה חדשה , למשאבה החדשה התקנו משנה תדר , ע"י כך העלנו נצילות וחסכנו אנרגיה.
10% חיסכון בחשמל משאבות |
2018 |
מערכת אוויר דחוס |
צריכות סרק – נרכש מדחס עם משנה תדר שמונע סרק | 2018
|
נרכש מדחס נוסף גדול שיחליף 2 מדחסים ישנים שהיו עם יעילות נמוכה
|
2021 | |
הורכבה מערכת מדידה לצורך מעקב נצילות ייצור אויר על מנת לזהות חריגות בייצור אויר חיסכון 3% צריכת חשמל מדחסים | 2021
|
|
דליפות אויר – אחזקה שוטפת ומנוהלת שך המדחסים ( אחת לחודש ע"י מנהל טכני ומהנדס מפעל) | שוטף | |
חסכון בתחום התאורה |
החלפת גופי התאורה הישנים בגופי תאורה חדשים וחסכוניים בחשמל . מצריכה של 250 וואט לצריכה של 100 וואט חיסכון כ 50% צריכת חשמל תאורה כללית | 2017
|
מיפוי אזורי עבודה במפעל והתאמת התאורה לפי הצרכים
( צמצום/ההזזה/הקטנת או הגדלת עוצמה) |
2017
|
|
חסכון בתחום הגז הטבעי |
התקנת בידוד למניעת איבוד אנרגיה .
|
2017 |
התקנת מערכת קוגנרציה המונעת ע"י גז טבעי והשבת חלק מהאנרגיה הנפלטת כתוצאה מייצור חשמל לחימום הדוד . חסכון בחשמל וגז
חיסכון תשלום חשמל כ 5% |
2018
|
|
השלמה וחידוש הבידוד למניעת איבוד אנרגיה | 2021
|
|
פאנלים סולריים
סה"כ הספק Kw 982 |
התקנת פאנלים סולריים על הגגות
גודל מערכת kW 982 |
2018-2021 |
אלומיניום 'ירוק' ודל פחמן של מפעל פרופאל
חברת פרופאל היא חברה ששמה לה למטרה לייצר מוצרי אלומיניום בתהליכים היעילים ביותר תוך הפחתה מקסימאלית של טביעת הרגל הפחמנית והסביבתית.
לשם כך פרופאל נוקטת בכמה אמצעים:
א. מקור החומר העיקרי הוא מחזור פסולת אלומיניום
האמצעי העיקרי הוא ייצור עצמי של חלק ניכר מהאלומיניום הגולמי מפסולת אלומיניום. מחזור פסולת אלומיניום 75% מהאלומיניום שמשמש את החברה מקורו באתרי מיון פסולת. החומר מקורו בפסולת מישראל והוא ממוין בצורה מדויקת כך שרק אלומיניום נקי מגיע לתנורי ההתכה. מפעל ההפרדה והמחזור של פרופאל משתמש בטכנולוגיות מיון וטיפול מתקדמות המאפשרות לעשות שימוש מלא בפסולת האלומיניום הגולמית ללא שאריות והטמנת פסולת או זיהום סביבתי. שימוש בחומר ממוחזר מפסולת בהיקף כזה ייחודי גם בקנה מידה עולמי בתעשיית האלומיניום.
ב. רכישת חומרי גלם 'דלי פחמן' ממקורות אחראיים
25% מהאלומיניום בסגסוגת של פרופאל מקורו ברכש אלומיניום גולמי דל פחמן. החברה רוכשת אלומיניום זה מספקים אחראיים המתחייבים לפליטה של עד 2.1 טון CO2 לכל טון אלומיניום. החברות המספקות אלומיניום בתולי (שמקורו בכרייה) משיגות הפחתת פחמן באמצעות ייעול תהליכי ייצור, שימוש באנרגיות מתחדשות ושתילת עצים רבים. ספקי אלומיניום אלו מחזיקים ב- 14001 ISO לניהול סביבתי ובאישור (מצורפים בסוף המסמך):
Aluminum Stewardship Initiative (ASI) Certification
התוצאה:
ג. הפחתת צריכת אנרגיה בתהליכי ייצור
האמצעי השלישי שבו משיגה בחברה הפחתת טביעת רגל סביבתית ופחמנית הוא טכנולוגיות מתקדמות שמייעלות תהליכי ייצור.
בין אמצעים אלו ניתן למנות:
01 תהליך התכה העושה שימוש יעיל באנרגיה נקיה יחסית של גז LPG ומותקנות בו מספר טכנולוגיות המונעת פליטות גזים ובעיקר פליטות של חומרים מסוכנים. שימוש בתנור התכה חוסך אנרגיה בין השאר ע"י תהליך מקדים של שריפת שאריות הצבע/הפלסטיק שעל האלומיניום הממוחזר. שריפה זו יוצרת חום (חינמי) ללא שימוש בדלק פוסלי. בנוסף לכך בארובות הפליטה של התנור מותקן מחליף חום שממחזר חום ומשיב אותו לתנור.
02 שימוש במכבשי יצור מתקדמים – הפועלים ביעילות אנרגטית ובתחזוקה מופחתת.
03 ניהול תהליכי ומחסן אוטומטי – מפחיתים בזבוז אנרגיה ופחת של מוצרים.
על ידי תהליכי יצור מתקדמים ושימוש בציוד חדשני פרופאל מקטינה הפחת התהליכי (שאריות חיתוך ומוצרים שנפגמו בייצור). הפחת של הייצור במפעלי החברה עומד על כ- 15% לעומת 20% ויותר במפעלים מיושנים.
אמנם הפחת התהליכי בכל מפעל נשלח למחזור, אך בפרופאל פחת זה משתלב במערך המיחזור הכללי ולפיכך נדרש יחסית מעט משאבים סביבתיים לטפל בו. חומרי גלם ממוחזרים שמקורם בפחת תהלכי, כלומר מחזור של חומר בתולי בתוך תהליך היצור עצמו למעשה אינו נחשב לרוב כחומר ממוחזר לחישובים לעמידה בתקני בניה ירוקה.
ד. הקטנת הפחת התהליכי
על ידי תהליכי יצור מתקדמים ושימוש בציוד חדשני פרופאל מקטינה הפחת התהליכי (שאריות חיתוך ומוצרים שנפגמו בייצור). הפחת של הייצור במפעלי החברה עומד על כ- 15% לעומת 20% ויותר במפעלים מיושנים.
אמנם הפחת התהליכי בכל מפעל נשלח למחזור, אך בפרופאל פחת זה משתלב במערך המיחזור הכללי ולפיכך נדרש יחסית מעט משאבים סביבתיים לטפל בו. חומרי גלם ממוחזרים שמקורם בפחת תהלכי, כלומר מחזור של חומר בתולי בתוך תהליך היצור עצמו למעשה אינו נחשב לרוב כחומר ממוחזר לחישובים לעמידה בתקני בניה ירוקה.
ה. גימור וצבע מפעל אילגון
01 אילגון/אנודיז – "חיקוי" באופן מבוקר של תהליך קורוזיה טבעי שמתפתח על אלומיניום. תוצאת התהליך המבוקר הינה שכבה אחידה, איכותית ואסתטית המגנה על הפרופיל בשילוב גוונים (טבעי דרך מידות שונות של חום עד שחור).
02 צבע להבדיל מאנודיז, הינו שכבה של אבקה על גבי הפרופיל. אורך חיים של הפרופיל קצר יותר ומזהם יותר במיחזור. צבע סטנדרטי נותן אחריות לכ- 7 שנים, אילגון הינו לכל אורך חיי הפרופיל.
03 פרומשי – תהליך הכנת פני שטח היחודי לפרופאל. תהליך נקי באמצעות התזת כדוריות נירוסטה בתא סגור. התהליך אינו עושה שימוש בכימקלים.
04 תהליך צביעה ANODIZE FLASH- אילגון שמיועד להיות שכבה ראשונה תחת שכבת הצבע, בתהליך רציף שיבטיח לוחות זמנים מדוקדקים יאפשר הגנה אידיאלית בפני קורוזיה בנוסף לאפשרויות לא
מוגבלות של גוון (ראו גרף 2).
05 רמת השימוש בכימיקלים בתהליך בהשוואה לתהליכי צביעה אחרים קטנה משמעותית. בנוסף בתהליך נעשה שימוש חוזר ונשנה במים, כך שרמת הצריכה של המים נמוכה כמו גם כמות המים שמוזרמת לביוב.
06 מערכות מים לטיפול במי שטיפת התהליך והשבתם לשטיפות או השלמה לאידוי ודרג אאוט בנוזלי תהליך. צמצום מכ-100 קוב עד כדי פחות מ-10 קוב מים ביום, איוד רובם ע"י חום שיורי ופינוי שארית מצומצמת של בוצה/מוצקים.
פרופיל מאולגן
גרף 2: השוואת עמידות בין שיטות שונות של טיפול מקדים למניעת קורוזיה
קורוזיה שמתבטאת באורך המצטבר של קוי קורוזיה שהתגלו על פרופיל שנשרט שתי וערב והוכנס לתא מלח
* פסיבציה – תהליך כימי שגורם לחומר להיות אדיש ביחס לחומר אחר לפני שמשתמשים בחומרים יחד.
ו. ייצור מקומי בישראל
החברה מרכזת את כל תהליכי הייצור – מהפקת מרבית חומר הגלם, דרך מיון, התכה, היצור של הפרופילים, ואילגון וצביעה – באתר יצור אחד (בגליל המערבי) ובכך מקטינה את הצורך בהובלות וטביעת הרגל הכרוכה בכך. בנוסף כמוצר ישראלי שמוסע מרחקים קצרים אל הלקוחות יש לו ייתרון מבחינת טביעת רגל פחמנית על פני מוצרים מיובאים ממדינות רחוקות.
ז. אחריות חברתית וייצור אחראי מבחינה סביבתית
פרופאל היא חברה ישראלית משפחתית שמפעליה נמצאים באזור פיתוח בקרבת גבול הצפון. המפעל מעסיק 100 פועלי יצור מהגליל ובכך תורם לחיזוק הכלכלה המקומית והחוסן החברתי של האזור. עובדי החברה זוכים לתנאי העסקה הוגנת וסביבת יצור בטוחה ואחראית לבריאותם. מבחינה סביבתית כוללת המפעל מנוהל בצורה מתקדמת ביותר ועומד בתקנים ודרישות איכות סביבה מהמחמירות ביותר.
ח. מחזור של חומרים נוספים (למכירה)
01. ברזל – שבבים של פלדה, טבעים בגמר חיים, חלקי מכונות וכד'
02. מים- מחזור מים שעברו שימוש ראשוני לתהליך הקירור של הבולים לאחר היציקה
03. עץ קרטון ונייר – חומרי אריזה לא תקינים
ליצירת קשר עם מפעל ׳פרופאל׳- 04-6644800
אלומיניום בתעשיית הבנייה
אלומיניום הינה מתכת הנמצאת בשימוש נרחב ביותר בתעשייה (שניה רק לברזל), והוא משמש לייצור מגוון גדול של מוצרים. אלומיניום הוא גם חומר בנייה חיוני בעל תכונות ייחודיות: קל משקל, מתאים לעיצוב במגוון גדול של מוצרים, ובעל עמידות טובה יותר לתהליכי קורוזיה משל פלדה. מאפיינים אלה, יחד עם הגידול בכמות המבנים הנבנים בעולם, מגדילים את השימוש באלומיניום משנה לשנה.
תכונותיו מאפשרות ייצור פרופילים בעלי עובי דופן דק שהחוזק שלהם מושג כתוצאה מהמבנה המרחבי של הפרופיל, בין השאר משמש אלומיניום לקונסטרוקציות לקירות מסך, פרופילים לחלונות, מערכות מחיצות פנים, מערכות תומכות של אלמנטים לחיפוי מבנים, מערכות הצללה, תושבות למערכות סולאריות ועוד.
מאפיינים:
01 קל משקל
02 מתאים לעיצוב מגוון מוצרים
03 עמידות טובה לתהליכי קורוזיה משל פלדה
קיימות בבנייה וייצור אלומיניום
על פי דוח המועצה העולמית לבנייה ירוקה הייצור, השימוש וסיום החיים של חומרי הבנייה גורמים ל-11% מכלל פליטת גזי חממה בעולם. אלומיניום הוא חומר שהיצור שלו כרוך בשימוש באנרגיה רבה ולכן יש לעבור לאלומיניום שהיצור שלו צורך פחות אנרגיה, בכך הוא תורם פחות לפליטת פחמן דו חמצני CO2 לאטמוספירה. לפי דו"ח 'הכלכלה המעגלית: צעדים להפחתת שינוי האקלים', ייצור האלומיניום יוכפל עד 2050 וייצורו יהווה % 5 מצריכת החשמל העולמית. לכן ברור כי הפחתת טביעת הרגל הפחמנית של מוצרי אלומיניום במבנים יתרום משמעותית לשיפור מאזן הפחמן העולמי.
מהתיאור לעיל של תהליכי ייצור האלומיניום הגולמי ניכר כי בנוסף לפליטת פחמן, המחיר הסביבתי של הפקת אלומיניום מכרייה גבוה וכרוך גם בפגיעה בבעלי חיים וצמחים ביערות טרופיים, פליטה של גזים ונוזלים מזוהמים עם הובלה למרחקים גדולים.
ליצירת קשר עם מפעל ׳פרופאל׳- 04-6644800
מה הופך את מוצרי חברת פרופאל ל-'דלי פחמן' ומקיימים?
01 מקור החומר העיקרי הוא מחזור פסולת אלומיניום
75% מהאלומיניום שמשמש את החברה מקורו באתרי מיון פסולת.
02 רכישת חומרי גלם 'דלי פחמן' ממקורות אחראים
מקור האלומיניום הגולמי מהווה 25% מסגסוגת פרופאל מרכש אלומיניום 'דל פחמן' ומיצרנים שמשתמשים באנרגיות מתחדשות.
03 הפחתת צריכת אנרגיה בתהליכי ייצור
טכנולוגיות ייצור מתקדמות שמייעלות תהליכי ייצור במפעל.
04 הקטנת הפחת התהליכי
הפחת של הייצור במפעלי החברה עומד על כ- 16% בלבד וממוחזר לתהליך הייצור.
05 גימור וצבע
תהליכים מתקדמים לגיוון ללא צבע או צביעה תוך שימוש במינימום כימיקלים. כמו כן תהליכי הגימור של פרופאל מאריכים את חיי המוצר ועמידותו לשנים.
06. יצור מקומי בישראל
כל שרשרת המחזור, הייצור והגמר מתרחשת בגליל המערבי תוך הפחתת הצורך בתובלה.
אלומיניום 'ירוק' ו'דל פחמן'
המועצה העולמית לבנייה ירוקה (WGBC) קוראת למגזר הבנייה להפחית את פליטת הפחמן CO2 הנובע מיצור ושימוש בחומרי בנייה ב- 40% עד- 2030.
השימוש באלומיניום במבנים נפוץ מאוד והוא הגורם השלישי (לאחר בטון ופלדה) בתרומתו לפליטת גזי חממה מבנייה. לכן, לשימוש באלומיניום שהיצור שלו דורש פחות אנרגיה ואשר נעשה בצורה אחראית מבחינה סביבתית, יש משמעות רבה ביכולתנו לעמוד ביעדי קימות והיערכות לשינויי אקלים עולמיים.
כיום הגדרתו של אלומיניום 'דל פחמן' עדיין אינה חד משמעית וללא תקן, אך ארגון ה-Carbon Trust הציע פליטות של מקס' 4 טון פחמן דו חמצני לטון אלומיניום.
מטרה:
חברת פרופאל שמה לה למטרה ליצור את האלומיניום ה'ירוק' ביותר ולהפחית את השפעתו הסביבתית עד כדי עשיריתממוצרי אלומיניום הנפוצים בשוק.
ייצור אלומיניום
אלומיניום הוא היסוד המתכתי השכיח ביותר בקרום כדור הארץ. אלומיניום נמצא באופן טבעי בתרכובת עם יסודות אחרים כגון חמצן, סיליקה ופלואור.
תצורת הופעתו הנפוצה ידועה כבוקסיט (אלומיניום הידרוקסיד) שמופק במכרות. 90% ממכרות הבוקסיט נמצאים באזורים טרופיים.
הפקת האלומיניום מתחילה בהמרת הבוקסיט לאלומינה ע"י גריסה וניפוי. האלומינה מוסעת מנקודת ההפקה מאזור הכרייה למפעלים הנמצאים באזורים בהם האנרגיה זולה יחסית. שם מותכת האלומינה בטמפרטורה גבוהה ותוך כדי תהליך אלקטרוליטי מופרד האלומיניום מהתחמוצת. תהליך זה הינו עתיר בצריכת אנרגיה ויצרנים מתקדמים מצליחים ליעל אותו עד 50% ויותר.
התוצר הוא מטילי אלומיניום גולמי שנמכרים למפעלים המייצרים מהם מוצרי אלומיניום.
בעזרת שילוב אלומיניום עם כמויות קטנות של מתכות אחרות בעת ההתכה, יוצרים סגסוגות בהרכבים לפי דרישות לתכונות פיזיקליות בהתאם לצורכי המוצר הסופי. בזכות היותו מתכת 'רכה' ניתן לעצב אותו בקלות יחסית למגוון צורות על ידי דחיסה דחיסה בחום נמוך בתבניות ו/או מתיחה ע"י דחיסה.
ייצור אלומיניום מתקדם 'דל פחמן' ו'ידידותי לסביבה' – LOW CARBON ALUMINUM
גרף 1: הבדלים ניכרים ברמת פליטות הפחמן ביצור אלומיניום גולמי
ליצירת קשר עם מפעל ׳פרופאל׳- 04-6644800
ניקוד בתקן הבנייה הירוקה – 5281
תקן הבנייה הירוקה מיועד לדרג מבנים שעושים שימוש במגוון אמצעים להפחתה של טבעית הרגל הסביבתית שלהם ושיפור איכות החיים של המשתמשים במבנים. התקן אינו מדרג בשלב זה את נושא טביעת הרגל הפחמנית של מוצרים באופן ישיר אך במסגרת פרק החומרים בתקן ניתן לזכות בניקוד למבנה במספר סעיפים העוסקים בהיבטים שונים של יצור חומרי הבניין העיקריים שלו. ניתן לקבל במקביל ניקוד עבור הנושאים שלהלן:
חומרים ממוחזרים -תכולה של לפחות 20% חומר ממוחזר
חומרים ומוצרים מקומיים -חומרים בעלי 'תו מיוצר בישראל'
בטבלא להלן נתון הניקוד הפוטנציאלי למבנה שיעשה שימוש במוצרי פורפאל כחומר עיקרי
* ניקוד יינתן באישור מעריך וניתן לצבור ניקוד במאפיין זה רק אם הבניין צבר מינימום נקודות (כוכב אחד) לפחות במאפייני התקן שאינם חדשנות.
ליצירת קשר עם מפעל ׳פרופאל׳- 04-6644800
ערכת מידע דיגיטלית
מקבץ תכונות מועילות של מערכות הצללה חדשניות של חברת 'Orgon'
חברת ׳Orgon׳, בתור נציגה של חברת ׳Hunter Douglas׳ ההולנדית, מייצרת בישראל מגוון רחב של מערכות הצללת פנים. מערכות אלה מיוצרות לרוב לפי הזמנה פרטנית לפרויקט (custom made) , ולכן ניתן להתאים לכל חלל אדריכלי את הרכב החומרים וסוג ההצללות המיטביים עבורו.
בערכת מידע זו, נבחרו ארבע מערכות מובילות מתוך המבחר הגדול של האפשרויות הקיימות, וכן מערכת שליטה ובקרה, המייצגות תכונות חדשניות ואיכויות. מערכות אלה מייצגות תכונות ייחודיות של מערכות ההצללה החשובות לרווחת ולבריאות המשתמש, וכן ליעילות אנרגטית של מבנים. תכונות אלו מבדילות אותן משאר המערכות הסטנדרטיות הקיימות היום בשוק.
איך זה מועיל?
1. תאורה טבעית לאיכות חיים במבנים
לתאורה בכלל, ותאורה טבעית בפרט, יש השפעה ניכרת על המצב הפיזיולוגי והרגשי של בני האדם. מחקרים רבים מוכיחים כי כאשר אור טבעי במבנים מתוכנן בצורה נכונה, הוא תורם לבריאות, לנוחות ולפרודוקטיביות של השוהים בהם. נמצא קשר בין תאורה לתפקוד השעון הביולוגי שלנו. לדוגמא, תפקודי כבד מושפעים באופן שוטף מאיכות האור. בנוסף לכך, נמצא כי ישנה חשיבות לתפקוד הגוף האנושי בסנכרון עם עונות השנה ועם שעות היממה, ולכן קיימת חשיבות רבה מאוד לקשר עם החוץ ולאור טבעי. מסיבה זו, החדרת אור טבעי למבנה תורמת לצבירת ניקוד רב בתקני בנייה ירוקה.
אולם, כמות האור הטבעי בחלל איננה הגורם היחידי אותו יש לקחת בחשבון בעת התכנון. לעיתים קרובות, עודף אור, או כיוון שגוי של אור, מביאים יותר נזק מתועלת ועלולים להוביל לתופעות כמו סנוור ובוהק. אור שאינו מגיע לעין בצורה מיטבית עשוי לפגוע בתחושת הנוחות של השוהים בחלל, ואף לגרום לכאבי עיניים, כאבי ראש ועצבנות. מניעתן של תופעות אלו נעשית באמצעות מנגנוני שליטה לסינון אור, חיצוניים או פנימיים.
מערכות הצללה בנויות ממגוון חומרים דרכם האור עובר ומסונן. לכל אחד מחומרים אלו רמת שקיפות, צבע, סוג חומר שונה, וכיוצא בזה. מכיוון שכך, עיצוב ההצללה מאפשר לקבל תוצאות רצויות מבחינת איכות וכמויות האור בחלל: גוון אור, אחוז האור החודר מהחוץ, פיזורו בחלל, שליטה על כיוון האור, ועוד. תכונות אלו באות לידי ביטוי בערכים פיזיקלים מדידים, כך שבתכנון מערכת הצללה ניתן לבקש תכונות מסוימות ובהתאם לכך לבחור את המערכת הנכונה.
מערכת ה-SOLARSCREEN מצטיינת במיוחד בבקרת סינוור: עד 96% מקרני האור מסוננות, על פי תקן EN 14501, סיווג נוחות 3 (השפעה טובה).
2.חשיבות מערכות הצללה פנימיות לתפקוד אנרגטי ותרמי
באקלים חם, החדרת תאורה טבעית עלולה להביא עימה לא רק ברכה, אלא גם עומסי חום וקרינת UV אשר פוגעים בנוחות התרמית של השוהים במבנה, ובנוסף מעלים את צריכת האנרגיה הדרושה למיזוגו. היכולת לחסום את הקרינה ולהחזירה ע"י רפלקטיביות, מועילה לנוחות וכן תורמת לחסכון בהוצאות החשמל. ישנה עדיפות ברורה לשימוש במערכות הצללה מחוץ לחלון, ורצוי לבחור במערכות המקנות למשתמש שליטה על כיוון האור וכמות האור, ולא רק החשכה או תאורה. מערכות רפפות חיצוניות ווילונות חוץ עמידים לתנאי מזג אוויר חיצוני משולבות כיום בפרויקטים רבים, וכאלו מציעה גם ׳Orgon׳, אולם לעיתים, משיקולים טכניים או עיצוביים, לא ניתן לעשות שימוש במערכות כאלו. במקרים אלו, משולבות מערכות הצללה פנימיות.
כל מערכת הצללה עונה על הצורך למניעת חדירת קרני שמש ו-UV במידה כזו או אחרת, אך ככל שהחומר שממנו עשויה מערכת ההצללה קולט יותר קרינת אור וממיר אותה לקרינת חום (IR) שנותרת כלואה בין ההצללה לחלון, כך יורדת התועלת של המערכת למניעת התחממות המבנה.
כיום, בעזרת הרכב חומרים ייחודי של הבד, מערכות הצללה מתקדמות מאפשרות להשיג מענה משופר לנושא החזר הקרינה ומניעת התחממות חלל הפנים של המבנה. מערכות חברת 'Orgon' המשיגות יעילות אנרגטית משופרת:
- מערכת SOLAR SCREEN – עם הבד החכם SCREEN NATURE ULTIMETAL, בעלות יכולות סינון יעיל ורפלקטיביות עד- 74% הודות לציפוי האלומיניום בצד הבד הפונה אל החלון. בנוסף, לבד זה יכולת פליטת חום נמוכה של 10% בלבד, והוא משמש כמבודד בקיץ ובחורף.
- ה- ®Duette – בין שכבות הבד, נקלע אוויר, המשמש כשכבת בידוד. פעולה זו נצפית בתדירות גדולה אף יותר בדגם ה- Duette® Double, בו היא מגיעה לערכי U ו-SHGC הנמוכים מ-,0.3 עם ציונים גבוהים בתקן הייחודי של (Attachments Energy Rating Council) AERC.
®Duette® Double Solarscreen
דירוג אנרגטי של AERC ל®Duette
3. אקוסטיקה – ספיגה אקוסטית
איכות נוספת שמערכות הצללה פנימיות יכולות לספק היא שיפור התחושה האקוסטית בחלל. כידוע, מעבר רעש חיצוני דרך החלון, עודף רעשים שמקורם בפנים המבנה, והדהוד מוגבר, עלולים לגרום לאי נוחות רבה עד כדי ירידה בתפקוד השוהים במבנים. לחלונות יש השפעה כפולה בתחום זה:
א. חלונות מהווים נקודת תורפה דרכה חודרים רעשים למבנה, בין אם במעבר ויברציה דרך הזיגוג והפרופיל ו/או ע"י חדירה ישירה כאשר החלון לא אטום למעבר אוויר.
ב. חלונות העשויים זכוכית מהווים משטח מחזיר מושלם לגלי קול שמקורם בפנים המבנה, כך שאלו מוחזרים, מהדהדים, ומוגברים עבור מי ששוהה בפנים החלל.
כל מערכות ההצללה משמשות חיץ בין החלון לחלל הפנים ו'שוברות' את גלי הקול, אך לחלק מהמערכות תכונות אקוסטיות משופרות המושגות על ידי בדים מיוחדים, וכן ע"י עיצוב מבנה וילון המגביר את הספיגה האקוסטית בפנים המבנה.
כך למשל, למערכות ה- ®Duette יכולת ספיגה של עד 0.7 NRC ולמערכות Acusta עד NRC 0.55.
טבלה השוואתית: ספיגת קול ה-®Duette וחומרים נוספים
תוצאות מעבדת האקוסטיקה עבור דגמי Acusta
4. מערכות הצללה ואיכות אוויר פנים מבנית
הפחתת פליטה של תרכובות אורגניות נדיפות
מערכות הצללה נמצאות בקרבה רבה לשוהים בחלל והן חשופות לקרינת אור ולחום רב. במקרים רבים, החומרים מהם עשויות מערכות ההצללה מכילים חומרים רעילים ומסרטנים, כגון: תרכובות אורגניות נדיפות [VOC], עופרת, ודבקים פורמלדהידים. חומרים אלו עלולים להיפלט באופן מוגבר בעת חשיפה לאור ולחום, ולפגוע בבריאות השוהים בחלל לאורך זמן. כיום, עם עליית המודעות לסיכון הנובע מחומרים אלו, חברות מובילות כגון Hunter Douglas משלבות במוצרים שלהן חומרים הפולטים כמות מזערית של VOC. בעת הזמנה מOrgon ניתן להגדיר את הדרישה בנוגע לרמת פליטות החומרים הרעילים, כך שמתאפשרת אופטימיזציה של מערכות אלו מבחינה בריאותית ובטיחותית.
מערכות ה- ®Duette ו- SCREEN NATURE ULTIMETAL עומדות בתקן GREENGUARD GOLD המחמיר
בדיקות STANDARD 100 של ®OEKO-TEX
®OEKO-TEX הוא תקן אירופאי ועולמי למוצרי טקסטיל. על מנת לקבל את התקן, מוצר הטקסטיל עובר סדרה מקיפה של בדיקות יסודיות שמטרתן לוודא שאין במוצר כימיקלים רעילים, חומרי הדברה, פתלטים, וכן חומרים רעילים אחרים כמו עופרת וארסן.
אלה הם החומרים המרכזיים שנבדקים:
- ללא כלור פנולים – חומר מזהם ורעיל שעלול לפגוע בבריאות במקרים של חשיפה ממושכת.
- ללא צבעים מסרטנים – ישנם צבעים המשמשים לייצור טקסטיל שעלולים להיות מסרטנים.
- ללא צבעי AZO Dye – האיחוד האירופי אסר והגביל את השימוש בצבעים מסוג AZO Dye (צבעים שעלולים לשחרר חומרים אמינו ארומטיים) במוצרי טקסטיל ועור שנמצאים במגע ישיר וממושך עם העור או חלל הפה.
- ללא צבעים אלרגניים – ישנם מספר סוגי צבעים העלולים לגרום לאלרגיות בעור.
- פליטה נמוכה של VOCs – VOCs הן תרכובות אורגניות נדיפות העלולות לפגום באיכות האוויר.
- ללא מתכות כבדות – חלק מהמתכות הכבדות עלולות להיות מסוכנות לבריאות. למשל עופרת, ארסן, ועוד .
כל מוצרי Hunter Douglas בחברת ׳Orgon׳ עומדים בתקן זה. (תעודה בפרק תעודות)
שימוש בחומרים אנטי בקטריאליים
מקור נוסף לזיהום בחללי פנים הוא בקטריות ופטריות. לשם מניעת התפתחותן של אלו על משטחים, ניתן לשלב חומרים המקנים למשטחים תכונות אנטי בקטריאליות. בחלק מן החומרים שעומדים לרשות חברת 'Orgon' משולבות טכנולוגיות המונעות התפתחות של בקטריות. תוצאות של בדיקות במעבדות הראו כי כאשר הבקטריות באו במגע עם חומרים אלו- הן הושמדו באופן מיידי.
גם לבדים המשמשים בוילונות ההפעלה של 'Orgon' יש יכולת להפחית את כמות הבקטריות, ואף יכולת להשמיד וירוסים, כדוגמת וירוס קורונה.
בד גלילה רשת PER SCREEN ובד האפלה BP – מגיעים להפחתה של 99.52% ו-82.41% בקטריות בהתאמה. (מצורף בפרק תעודות)
אנטי-סטטי
היבט נוסף המשפיע על בריאות האדם בחללי פנים הוא הצטברות אבק על משטחים. האבק איננו רק מפגע אסטטי, אלא בעל השפעה על איכות הנשימה ומהווה מצע להתפתחות עובש ובקטריות. פתרון אפשרי לבעיה זו, המוצע על ידי חברת 'Orgon', הוא שימוש בחומרים אנטי-סטטיים דוחי אבק. מערכות הבדים ®Duette מצטיינות במיוחד בתכונותיהן האנטי-סטטיות, יחד עם ה- Acusta ובדי גלילה אחרים.
וילון גלילה Self Cleaning
אחת הבעיות הבסיסיות בווילונות גלילה היא הקושי לנקות ולכבס אותם. הם יכולים לצבור בקלות רבה לכלוך מהסביבה ממקורות שונים, כגון פיח, אבק, גזי פליטה, ואדי בישול במטבח.
אחד הפתרונות לבעיה זו הוא שימוש בבדי ניקוי עצמי, self cleaning, המבוססים על טכנולוגיות ננו. בעת חשיפה לקרני השמש או לתאורה מלאכותית, הלכלוך מתפרק ונושר משטח הוילון. לבדים מסוג זה, בדי ניקוי עצמי, יש מאפיינים נוספים, כמו עיכוב בערה ויכולות אנטי בקטריאליות.
תמונה מתוך ניסוי נקיון של לכלוך אגרסיבי על גבי החומר ממנו עשויים וילונות ׳self cleaning׳
וילונות 'Orgon' כחלק מתפיסת הבית החכם, הירוק והיעיל: מערכת ®PowerView
התפתחויות טכנולוגיות של השנים האחרונות בתחום חיישני התאורה, חיישני האקלים וכן מערכות פיקוד אלחוטיות, משנות את האופן שבו אנו מתפעלים מבנים, ובזכותן אנו יכולים להשיג שליטה מיטבית על סביבת המחיה והעבודה שלנו. לווילונות הגלילה של חברת 'Orgon', ניתן להוסיף מנוע חשמלי שאותו ניתן לחבר לחיישנים ולמערכות הפעלה אלחוטיות. הפעלת מערכות אלו יכולה להיות מקומית בהתאם להעדפת המשתמש הבודד, וכמו כן ניתן לחבר אותן למערכות הפעלה של כלל המבנה (BMS), לשם הגדרת השליטה על ידי מנהלי התפעול של המבנה.
ל'Orgon' מערכת שליטה ובקרה מתקדמת, נוחה ופשוטה המאפשרת הפעלה מדויקת לניהול ההצללה, הפרטיות והנוחות. המערכת מופעלת ע"י סוללות ולא דורשת הכנות נוספות, ידידותית ובטוחה. בעזרת תכנות של המערכת ניתן להתאים את פעולת הווילונות לנוחות מקסימאלית של המשתמש ולייצר תרחישי הפעלה בהתאם לפרמטרים של יעילות אנרגטית.
1. היבטי קיימות והשלכות סביבתיות נוספות של חומרים במערכות 'Orgon'
בשנים האחרונות גוברת המודעות לחומרים מהם עשויות המערכות במבנה ולהשפעתם על הסביבה. מערכות מבנה נבחנות כיום על פי שימוש במשאבי מים, שטחים טבעיים ,'טביעת הרגל הפחמנית' וכן ע"פ כמות האנרגיה המושקעת בעת ייצורן ובת תפעולן לאורך מחזור החיים שלהן.
2. תחזוקה וקיימות במערכות 'Orgon'
אחד ההיבטים החשובים ביותר בקיימות של מוצרים מסוג מערכות הצללה הוא תוקף ההישרדות שלהם במבנה ותדירות התחזוקה והניקיון שאלו מצריכים, לכל אלו יש משמעות רבה בצריכת המשאבים של המבנה לאורך מחזור חייו.מנגנונים אמינים הם חשובים במיוחד כשמדובר במערכות שבהן נעשה שימוש יומיומי תכוף. אחת הנקודות החשובות באורך חייו של המוצר הוא איכות המנגנונים. אם במנגנוני הגלילה הכוללים את מערכת הסיבוב מחומרים שאינם מתייבשים או מתפרקים, אם בשרשרת המשיכה שמיוצרת בסטנדרטים אירופאים, ואם בכל מערכת המפעילה את המוצר ומיוצרת תחת בקרת איכות קפדנית.
וילונות ®Duette – ניתן לשטוף מהם את הלכלוך, כלומר ממש לטבול אותם באמבט מים ולנקות אותם. את רוב מוצרי ההצללה לא ניתן לשטוף אלא יש לנקותם עם מברשת רכה או שואב אבק, ורוב הבדים עוברים טיפול אנטי סטטי.
אנטי-סטטי – בדי אנטי-סטטי דוחים באופן טבעי את האבק, אך בישראל שופעת האבק עדיין יהיה צורך לנקות את הווילונות. עם זאת, עדיין יהיה הבדל בקלות הניקיון בהשוואה לבדים רגילים, שכן כמות האבק הנצבר היא נמוכה יותר והאבק לא נדבק אל הבד. יחד עם זאת, חשוב מאוד להקפיד לנקות את הוילונות אחת לשבוע.
אחריות – חברת 'Orgon' נותנת אחריות לשנה עבור המערכות, הכוללת החלפה, ללא תמורה לכל מוצר או מרכיב הקשור בו, במוצר חדש או מחודש הזהה למוצר התקול, או במוצר חדש מסוג ואיכות דומים אשר שווה ערך למוצר התקול, בהתאם לתנאים בכתב האחריות.
חמש שנות אחריות למנועי AC 220v המותאמים לתריסים ונציאנים, וילונות גלילה, וילונות סאן סטריפ, וילונות דואט, וילונות רומאים ווילונות הסט. שנתיים אחריות למנועי DC (מתח נמוך), היינו מנועי גלילה, סאן סטריפ וסאן סי נטענים, מנועי V12 לתריס ונציאני, מנועים נטענים לווילונות הסטה, מערכות פיקוד, שלטים ורכיבי DC 209.
מדריך לצבירת ניקוד פוטנציאלי בתקן 5281