חיפוי פייבר-צמנט לחזיתות מבנים

תחום:

חיפויים בתלייה יבשה

שימוש עיקרי:

חזיתות מבנים מכל הסוגים

יצרן:

Nichiha (יפן)

יבואן:

קבוצת QCS

לוחות פיבקו שייכים למשפחת לוחות הפייבר-צמנט Fiber Cement) FC) שמיוצרים בתהליך מתועש מצמנט, חול-קוורץ וסיבי חיזוק.

הלוחות עמידים לאורך זמן ומספקים גמר אדריכלי מרשים למבנה בהתאמה לכל פרויקט.

מה ייחודו של חיפוי פיבקו ?

מערכת פיבקו ייחודית בכך שהלוחות שלה מחוברים זה לזה כך שהם תורמים להרחקת מי גשם מהמבנה. באנגלית קוראים למעטפות מבנה מסוג זה בשם הכללי:” Rain Screen” ולרוב הכוונה היא שמעטפת המבנה מרחיקה את הגשם מהקיר.

בשוק הישראלי קיימים מספר רב של לוחות חיפוי, וגם בתחום הפייבר צמנט יש לא מעט חלופות טובות. ההבדלים בין לוחות שונים שגם מתבטאים לרוב במחיר הם בתכונות הלוח ואופן הייצור שלו. תכונות אלו נקבעות גם על פי ההרכב (סוג הסיבים שמוסיפים ללוח) אופני השיכוב והדחיסה, אופני העיבוד, הצביעה ועוד. לוח פיבקו נבדק לשלל תכונות ויתרונותיו מוצגים בסקירה זו.

התמונות באדיבות QCS Group

למה זה מעניין אותנו?

לוחות פייבר צמנט מהווים חומר גלם מתועש לחיפוי מבנים. קיימות שתי שיטות עיקריות ליישום בתלייה יבשה:
     ⦁ קיבוע לוחות עם מרווחים ביניהם – מי גשם ואוויר יכולים לעבור מאחורי החיפוי.
     ⦁ קיבוע לוחות המחוברים זה לזה ומרחיקים מי גשם מהמבנה – כדוגמת לוחות פיבקו.

לוחות פיבקו תורמים להרחקת מים ואטימות חזית המבנה ובכך משפרים את ההגנה על רכיבי המבנה והארכת הקיים שלו, במיוחד בסביבות קרוזיביות הנפוצות בישראל כדוגמת קרבה לסביבה ימית. בכך, קיים יתרון ללוחות פיבקו.

חיפויים בתלייה יבשה הופכים לפתרון המועדף בכל פרויקט הודות לשלל יתרונות המערכת כגון מהירות יישום, חיסכון בכוח אדם, עקרון החזית המאווררת ועוד – ראה סקירת SID לחיפויים בתלייה יבשה .

האפשרות לוותר על שכבת האיטום או "לרדד" אותה תורמת כמובן לקיצור זמני עבודה והפחתת עלויות האיטום. כמו כן, מתאפשר לעבוד עם חומרי בידוד תרמי רגישים יחסית למים בין לוח פיבקו לקיר מבלי לאבד מאיכות הבידוד.

מה כוללת מערכת פיבקו?

מה כוללת מערכת פיבקו?

יתרון כלכלי נוסף של המערכת נובעת מכך שהיא מגיעה עם כל האביזרים של תשתית תליה, פינות, חיבורים ועוד – הכל מספק אחד:
⦁ תכנון וייעוץ
⦁ עיבוד ואספקת הלוחות על פי דרישות פרויקט במגוון טקסטורות וגוונים
⦁ אספקת מערכת תלייה יבשה
⦁ ברגים וכלל האביזרים הנדרשים לקיבוע (ברגים בהתקנה סמויה).
⦁ אביזרים משלימים כגון פינות ורכיבי מבנה, על פי דרישת הפרויקט.

עיגון נסתר לקיר. תמונה: פיבקו
מערכת "שקע-תקע" להרחקת מי גשם ואיטום. איור: פיבקו

מספר עובדות וקצת היסטוריה אודות קבוצת QCS

קבוצת QCS מתמחה בפתרונות בניה חדשניים. בין מוצרי החברה: פתרונות חיפוי מבנים מתקדמים, מערכות אנרגיה סולארית מעוצבות, פתרונות לקידום מבנים מאופסי אנרגיה ועוד.

החברה מספקת ליווי הנדסי צמוד לכלל הפתרונות, החל משלב הייזום ובחינת היתכנות הנדסית וכלכלית, דרך שלב התכנון ועד סיום ביצוע מושלם.

FIBCO מספקת לוחות לבניה מתקדמת, עשויים מצמנט מחוזק בסיבים ומגיעים בכל צבע וטקסטורה.

אודות יצרן הפייבר צמנט - Nichiha

Nichiha הינה קונצרן שהוקם ביפן ב- 1956 ושם לו למטרה לייצר חומרי בנייה איכותיים.

נכון למועד כתיבת סקירה זו, החברה מעסיקה מעל 2,800 עובדים ב- 13 אתרים ברחבי העולם.

שלוש תכונות מובילות של המערכת שמצאנו במסגרת תחקיר SID:

⦁ מערכת המחזיקה במגוון אישורים ובדיקות איכות – שיפור התפקוד התרמי של המבנה, שיפור התפקוד האקוסטי – הפחתת מעבר רעש מהחוץ אל הפנים, בעל פליטה נמוכה של VOC (ראה אישור בנספחים), נבדק לעמידות אש ועוד.

⦁ מערכת חיפוי להרחקת מים מהמבנה, גומיות וחפיפה בין הלוחות מונעים מעבר מים אל קירות המבנה ובכך משפרת את אטימות חזית הבניין. כמו כן, החיפוי מיושם בשיטת "החזית המאווררת", המאפשרת מעבר אוויר ונידוף לחות מחתך הקיר. למערכת יתרון גדול בסביבות מאתגרות כגון בסביבה ימית וקורוזיבית.

⦁ עיצוב נקי ומגוון רחב של אפשרויות צבע, טקסטורה וגודל. למעצב ולאדריכל יש חופש לבחור גדלים וצורות ולהתאים את ההזמנה של הלוחות לחזון העיצובי שלו. שיטת ההתקנה ב-"שקע תקע" מאפשרת להסתיר לחלוטין ברגים, ניטים ואביזרי חיבור.

המערכת מתאימה לשילוב בארבעה סוגי יישום עיקריים:

מערכת ND כוללת ארגזים המונחים על האיטום ומעליהם נפרסות שכבות 'בד' מיוחד המונע סתימת הארגזים באבק, עלים ולכלכוך ויחד עם זאת מאפשר מעבר חופשי של מים. באופן כזה, מתכנני הגג יכולים לבחור יישום של גגות מועילים מסוגים שונים בהתאם לצורך התפקודי כגון: גג מרוצף, גן צמחייה, גג דקורטיבי או גג משולב מערכות סולאריות לייצור אנרגייה או כל אחד מהשילובים האלו, ראה תרשים להלן להמחשה:

גגות סולאריים | גגות משהי נגר (כחולים) | גגות ירוקים |
גגות סולאריים - גגות משהי נגר (כחולים) - גגות ירוקים - גגות מותאמים לתנועה (רגל ורכב)

איור מערכות ND, באדיבות: מלגול

נתמקד ונציג את החתך של המערכת בגגות המותאמים לתנועה:

מערכת זו מותאמת לחיפוי בריצוף צף או ריצוף דֵק (Deck) ואף שטחי מיסעת רכב וחניונים החשופים לעומסים גבוהים (עד 1,200 ק"ג למ"ר בכפוף למפרט היצרן). המערכת ניתנת לשילוב עם מספר סוגי גגות זה לצד זה עם פתרון הידרולוגי מובנה ועל פי דרישת הפרויקט. 

חתך מערכת ND, איור באדיבות: מלגול

הערה: לחתכים של סוגי גגות נוספים, אנא פנו אלינו למידע נוסף.

מידע טכני נוסף אודות המערכת:

עובי שכבת השהיית הנגר: 50 עד 150 מ"מ 

קיבולת מים (96% מעובי שכבת השהיית הנגר): 48 עד 143 ליטר/מ"ר.

ספיקה מינימלית מהנקז ND AFC-100 (ניתן לכוונון): 0.04 ליטר לשנייה (144 ליטר לשעה) 

עמידות בעומסים: עד 1,200 ק"ג למ"ר 

ערך בידוד תרמי בשילוב סולרגלאס: 0.041 (W/m*K) לחץ כאן לסקירה אודות Solarglas

 

שלבים בהטמעת המערכת בתכנון פרויקט:

  1. אפיון המערכת בפרויקט, הטמעה בחישוב ההידרולוגי, חישוב ספיקות המים הדרושות להשהיה ובהתאם לקבוע את קצב שחרור המים הרצוי מהגג. 
  2. בדיקה עם מהנדס לגבי המשקל שמותר לגג לשאת ווידוא התאמה לדרישות ההידרולוגיות. 
  3. תכנון מערכת האיטום של הגג כך שתתאים לגג משהה נגר. (יועצים רלוונטיים בפרויקט: יועץ בנייה ירוקה, הידרולוג, יועץ ניקוז ויועץ איטום, לעיתים גם יועץ פיתוח/ נוף). 
  4. במידת הצורך, אפשרות לשילוב עם מערכות בידוד תרמי דוגמת Solarglas לחץ כאן לסקירה אודות Solarglasבהתאם להנחיות יועץ תרמי ויועץ בנייה ירוקה. 

שלב הביצוע של גג המיועד לתנועה:

  1. לאחר סיום ביצוע האיטום, התקנת שכבות המערכת להגנה על הגג
  2. הצבת קופסאות אגירת המים 
  3. פילטר מבד מתאים 
  4. יישום גמר על פי סוג הגג: צמחייה, סולארי, מדרך (ריצוף צף / דק), אגרגטים  

שילוב גג משהה נגר עם חניון ושטחים מרוצפים, הולנד

קופסאות השהיית נגר בפרויקט גג משהה, הולנד

גג צמחייה משהה נגר עם מערכות סולאריות, הולנד

תועלות ותכונות נוספות של המערכת:

החברה מציעה שילוב של מערכת השהיית הנגר עבור כל מטרה ויישום של גג. לרבות גג המשמש לתנועת הולכי רגל או שטחי פיתוח המותאמים לתנועת כלי רכב, שבילי אופניים וכן שילוב עם גג טכני, גג ירוק ועוד. 

פרויקט הגג הירוק של Ebben Inspyrium, גג משהה נגר בשילוב תנועת הולכי רגל וצמחייה בשטח 1,400 מ"ר, הולנד, 2020

יישום שכבות ומערכת Nophadrain מספקת הגנה לשכבות האיטום מפני פגיעות מכניות ונזקי השמש. איטום הוא נקודת תורפה של גגות מבנה, מספיק חור קטן על מנת לגרום לחדירת מים למבנה ונזק משמעותי ביותר. כאשר משאירים איטום חשוף, קיימת סכנה לפגיעה מכנית בשכבת האיטום על ידי טכנאי או כל גורם המתחזק ונכנס לגג. כמו כן, שכבת האיטום ובמיוחד יריעות ביטומניות רגישות לקרינת השמש והחום הגורמים לאובדן גמישותן וסדיקה עם הזמן ראה סקירת איטום למידע נוסף בנושא . כיסוי במערכת Nophadrain, מלבד הפתרון ההידרולוגי, תעניק הגנה מפני פגיעות מכניות וכן תצל על איטום הגג מפני קרינת השמש. בכך, האיטום של גג מכוסה ומוגן ויכול להאריך חיים בעשרות שנים יותר מאשר גג חשוף.

Nophadrain היא חברה הולנדית בעלת ותק, ניסיון ומוניטין אשר מבצעת בדיקות מעבדה למערכות שלה על מנת להבטיח עמידה בסטנדרטים אירופאים מובילים. לצפייה באישורי המערכת – ראה בנספחים.

שכבות השהיית הנגר מסופקות בעובי שכבה של בין 5 ס"מ ל- 15 ס"מ. מדובר בקופסא עשויה מסבך פלסטיק קלת משקל ועמידה לעומסים. בכך, במידת הצורך, ניתן לעשות במערכת שימוש על מנת לגשר על מדרגה והפרשי גובה ביציאה מגג.

ערך כלכלי

לקבלת תמונה מלאה של תועלת מגג משהה נגר, יש לקחת בחשבון את התועלות והעלויות הבאות: 

חסכון בעלויות פתרונות הידרולוגיים חלופיים בקומת הקרקע בעת הקמת הפרויקט, קיימת דרישה בתקני בנייה ירוקה לצמצום עודפי נגר ותכנון הידרולוגי של הפרויקט. תכנון ושילוב נכון של גג משהה הנגר יכול לתרום בחסכון בצורך בקידוחי חלחול, בבורות השהייה וחלחול ובכך להביא לחסכון וכן הענקת ניקוד משמעותי יותר לבנייה ירוקה, בכך המערכת יכולה להביא לחסכון בעלויות הודות לחיסכון בצורך במערכות חלופיות ויקרות יותר. 

חסכון בתחזוקה לשכבות האיטוםהגנה והארכת הקיים של שכבות האיטום הודות לעובדה שאינן חשופות לקרינת שמש ובעלות שכבות הגנה מתאימות. בגג אטום חשוף, יש לקחת בחשבון הוצאה צפויה של חידוש ותחזוקת איטום הגג מידי 15 שנים בממוצע. 

חסכון באנרגיה – המערכת יוצרת צל על הגג ומאפשרת הורדת טמפרטורות בקומות העליונות. ניתן להעריך את התועלת בחסכון אנרגטי לאקלום המבנה באמצעות סימולציה אקלימית. 

תועלות כלכליות נוספות ברמה המוניציפלית: הפחתת הצפות במערכת העירונית, תרומה סביבתית, הפחתת אי החום העירוני ועוד. 

עלויות ישירות: 

עלות ישירה צפויה לגג כחול (כולל ביצוע): כ– 370 למ 

עלות ישירה צפויה לתשתית גג ירוק משהה נגר (כולל ביצוע): כ- 390 ₪ למ"ר  

תועלות ירוקות:

השהיית נגר חשובה בהיבטי בנייה ירוקה על מנת להשיג מבנה המתפקד טוב יותר מבחינה סביבתית ומפחית עומס נגר מים הגורם להצפות במערכת הניקוז העירונית. לשילוב פתרונות הידרולוגיים בפרויקט קיים פוטנציאל לניקוד רב בתקן לבנייה ירוקה. הניקוד ניתן על פי אחוז הנגר הנשמר בתחומי המגרש ומועבר להחדרה לקרקע במקום שחרור המים לניקוז העירוני, ראה טבלת סיכום בהמשך עם פירוט פוטנציאל הניקוד לבנייה ירוקה בפרויקט העושה שימוש במערכת. 

מערכת ND מאפשרת חיפוי הגג בשכבות בעלי גמרים בהירים או צמחייה ובעך תורמת להפחתת תופעת "אי החום העירוני". גגות בטון חשופים, שטחי אספלט ועוד, אוגרים חום מקרינת השמש לאורך היום (מסה תרמית) ופולטים את החום לפנים המבנה ולסביבה בשעות אחה"צ והלילה. תופעה זו גורמת לסביבה העירונית להיות חמה יותר יחסית לשטחים הפתוחים שמחוץ לעיר, דבר הפוכע בתחושת הנוחות של השוהים בעיר ומביא לצורך בהשקעת אנרגייה מוגברת לקירור מבנים, תופעה זו מכונה "אי החום העירוני". חיפוי והצללה בגוון בהיר על שטחי גגות, דוגמת שילוב עם מערכת ND, מפחיתה את ספיגת החום, מצלה על המבנה ותורמת להפחתת תופעת אי החום העירוני. למידע נוסף בנושא ראה סקירת גגות.

על פי הנחיות יועץ תרמי ובמידת הצורך, ניתן לשלב את מערכת Nophadrain עם שכבות בידוד תרמי שונות דוגמת זכוכית מוקצפת "Solarglass". ניתן ליישום מעל שכבות איטום בשיטת "הגג ההפוך" ראה סקירת גגות למידע נוסף, או לחלופין, ניתן ליישום מתחת לשכבות האיטום כשכבת בידוד תרמי נושאת עומסים ועמידה במיוחד. יש לקחת בחשבון את שכבת הבידוד כחלק מהחישוב התרמי למבנה לצורך קבלת ניקוד לבנייה ירוקה, ראה טבלת סיכום בהמשך. למידע נוסף, לחץ כאן לקישור לסקירת Solarglas וכן לסקירת בידוד תרמי.

תקינה ירוקה –  להלן טבלת ניקוד פוטנציאלי על פי ת"י 5281 (בנייה ירוקה):

פרויקט העושה שימוש במערכת יכול לזכות בניקוד בנייה ירוקה (במסגרת ת"י 5281), הטבלה להלן מציגה את פוטנציאל הניקוד האפשרי. 

הערה: יש לשים לב כי התקן לבנייה ירוקה הינו תקן למבנה (פרויקט שלם) ולא למוצר ספציפי. הניקוד המפורט להלן מציין את אפשרויות צבירת הניקוד במבנה כתוצאה מיישום המוצר בביצוע. הניקוד הסופי למבנה ייקבע רק על ידי מכון התעדה לתקן. 

מס' סעיף

שם הסעיף

מהות

ניקוד פוטנציאלי

נספחים

1.1.4

דירוג אנרגטי לפי ת"י 5282

פוטנציאל תרומה לשיפור הדירוג האנרגטי הודות לחזית מאווררת

יש להכניס את חתך החזית למודל האנרגיה של המבנה המתוכנן להערכת השיפור בצריכת האנרגייה

 

2.9

מיתון תופעת אי החום העירוני

יישום טכניקות להפחתת ספיגת החום בגגות

עד 1 נק'

בהתאם לערך רפקטיביות ובהירות של שכבת הגמר

3.4

ניהול מי נגר עילי וניקוז

המערכת מסייעת להשהיית נגר ותורמת לפתרון ההידרולוגי של הפרויקט

עד 3 נק' בבנייני שאינם מגורים ומגורים (100% ניקוז והחדרת מי גשם).

עד 6 נק' בבנייני משרדים (100%).

בהתאם לחישוב ההידורולוגי של הפרויקט

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש בקובצי cookies, לרבות קובצי cookies של צד שלישי, עבור שיפור הפונקציונליות, שיפור חוויית הגלישה, ניתוח התנהגות גולשים (web analytics) ושיווק ממוקד. המשך גלישה באתר זה מבלי לשנות את הגדרת קובצי ה-cookies של הדפדפן, מהווה אישור לשימוש שלנו בקובצי cookies.